Otthon

Vigyünk haza kevesebb szemetet!

Elgondolkodtunk valaha is azon, hogy mennyi felesleges holmit és csomagolást veszünk meg súlyos pénzekért? Ezeket utána kidobjuk a kukába, és megint fizetünk az elszállításért. Összességében a hulladék egy jókora ráfizetés. A helyzeten azonban könnyíthetünk, KukaDiéta kérdése az egész.

Vigyünk haza kevesebb szemetet!Magyarországon évente fejenként 450 kg szilárd háztartási hulladékot termelünk. Vajon hová kerül ez a sok szemét? Szelektív gyűjtőkbe – vágná rá rögtön az, aki környezettudatos. Ez így is van a hulladék 15-20%-a esetében, a nagy része azonban ma is a lerakókon és az égetőkben végzi. A kapacitás véges, nekünk, egyéneknek, az otthonunkban kell elkezdeni a gondolkodást arról, hogy hogyan lehet kevesebb szemetet termelni.

A Hulladék Munkaszövetség elindította KukaDiéta zöld háztartás versenyét, amelynek célja, hogy a résztvevők nyár végére kényelmesen és fokozatosan környezetbaráttá átalakítsák otthonukat és szemléletüket, és közben egyre kevesebb hulladékot termeljenek. A nagy átalakításhoz fogódzót is adunk gyakorlati, a mindennapokban jól használható tippek formájában. A NLC támogatóként vállalja, hogy mostantól folyamatosan segíti olvasóit a háztartásaik zöldítésében. A verseny egyúttal ötletgyűjtés is egy olyan közösség szervezésével, ahol elindul az egyedi megoldások csereberéje. További információ: http://kukadieta.humusz.hu

Kezdjünk rögtön azzal, hogy mit viszünk haza. A hulladékcsökkentés valójában a boltban indul. Egyre kevesebb embert látni bevásárlólistával, ami azért meglepő, mert a kosarakban mégis annyi termék van, hogy azt kevesen tudják tételesen fejben tartani. Felmérések során kimutatták, hogy a vásárlásaink majdnem felét nem tervezzük előre. A bevásárlólistához való ragaszkodással fele annyi dolgot veszünk meg, ráadásul, ami előre nem tervezett, az valószínűleg nem is kulcsfontosságú.

Hányszor találkozunk azzal a hervasztó látvánnyal, amikor tökéletes öltözékben, kiváló kiegészítőkkel felvértezett hölgyek reklámfeliratokkal beborított nejlonszatyrokkal szaladgálnak? Mindez azért, mert hozzászoktunk, hogyha beugrunk a boltba, úgyis kapunk zacskót – jóllehet, most már pénzért. Egy az öltözékünkhöz is passzoló, esetleg egyedi módon díszített vagy saját készítésű bevásárlószatyor lényegesen stílusosabb, ugyanakkor így nem viszünk haza naponta újabb és újabb adag zacskót. Gondolkodjunk olyan megoldásban, ami kicsire összehajtható, így kényelmesen meglapul a retikül mélyén, amíg nincs rá szükség.

Vigyünk haza kevesebb szemetet!

 

Törekedjünk arra, hogy általában véve minél kevesebb csomagolóanyagot vásároljunk, hiszen ezeket mind-mind megfizettetik velünk, és azon túl, hogy hazaviszünk benne valamit, semmi hasznunk nincs, csak kerülgetjük, amíg ki nem dobjuk. Járjunk piacra, mert ott nemcsak friss az áru, de nincs is agyoncsomagolva. A csomagolt áru ráadásul igen gyakran tartalmaz védőgázokat, tartósítószereket. A vásárlásra készüljünk fel azzal, hogy végig gondoljunk mit szeretnénk venni, és aminek csak lehet, vigyünk tartós, többször használható tartókat – műanyagdobozokat, befőttes üvegeket, vászonzsákot a pékárunak stb.

Sokszor olyan apró tettekről van szó, amit néha már csinálunk, csak nem tudatosul bennünk, hogy mennyire fontos szerepe van a hulladékmegelőzésben. Vásárláskor legyen szempont az is, hogy mennyi hulladékot viszünk haza az adott termékkel. Ezzel már tettünk is egy nagy lépést az egészséges, környezetbarát otthonért.

 

Vigyünk haza kevesebb szemetet!
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top