Otthon

Jó tanácsok családi lomtalanításhoz

A nagytakarításnál sokszor úgy érezzük, talán itt a megfelelő pillanat, hogy megszabaduljunk csorba bögréktől, szétesett könyvektől, foszladozó párnáktól.

A lomtalanítás nem csak a hulladékoktól való szabadulás, sokkal inkább kaland, kirándulás a múltba. Újraélhetünk régi szerelmeket, hajdani utazásokat, boldog pillanatokat. A lomok közt kutatva számtalanszor elérzékenyülhetünk, késztetést érezhetünk levelek megírására, fotóalbumok fellapozására, telefonbeszélgetésekre. Így a lomtalanítás nemcsak nagytakarítás, hanem érzelmekkel teli önismereti tréning is. Újra nyomatékosíthatja bennünk, honnan jöttünk, és talán segíthet irányt adni, merre tartsunk. Sosem lehet tudni, hogy egy pókhálóval beszőtt váza milyen anyai jó tanácsot vagy nagyanyai bölcsességet hív elő az emlékezetünkből.

 

Családi lomtalanítás - Takarítás vagy emlékidézés?

 

Az eltűnt idő nyomában

A család mint a demokrácia minimodellje az egyhangú döntéseket részesíti előnyben. Éppen ezért a lomtalanítást komolyan megnehezíti, hogy mindenki más tárgyakat értékel felesleges kacatnak. Mindez azonban hasznos is lehet, ha a padláson kutatva a gyerekek megismerhetik szüleik múltjának eddig sosem hallott történeteit. Amikor a család együtt válogat a lomok között, olyan anekdoták kerülhetnek elő, melyeket mind mesélni, mind hallgatni élmény. Ha azonban gyors és hatékony munkát szeretnénk, tanácsosabb a gyerekeket kihagyni a mókából.

Családi lomtalanítás - Takarítás vagy emlékidézés?Még jó lesz valamire

Számtalan háztartásban Dunát lehetne rekeszteni a „még jó lesz valamire” mondattal fémjelzett tárgyakkal. Törött játékok, hiányos kártyapaklik, fül nélküli bögrék arzenálja foglalja a helyet a sokszor kifejezetten kicsi lakásokban. Miután olyan társadalomban nőttünk fel, ahol kidobni nem való, néha a teljesen használhatatlan dolgokhoz is hajlamosak vagyunk görcsösen ragaszkodni. Ezek azonban előbb-utóbb úgyis a szemetesben végzik, így praktikus túllépni a kidobással kapcsolatos régi beidegződéseken.

Jó tanácsok

• Érdemes tájékozódni a különböző alapítványok gyűjtési akcióiról, sok holmitól megszabadulhatunk így anélkül, hogy a lomtalanítás kijelölt napjára kellene várni, ráadásul másoknak használunk vele.

• Próbáljuk elválasztani az abszolút szemetet a még használható tárgyaktól. Így némi fokozatosságot is belevihetünk a lomtalanításba, vagyis a még használhatókat talán még elajándékozhatjuk.

• Gyógyszereket, veszélyes hulladékot soha ne tegyünk a lomok közé, az utcára.

• Kössük össze a lomtalanítást a nagytakarítással. Utána pedig élvezzük ki, hogy több hely lett a tiszta lakásban.

• Ha nem vagyunk ezermesterek, ne tartogassuk az elromlott háztartási gépeket. Dobjuk ki őket!

• Költözés előtt legyünk még szigorúbbak magunkkal, csak azt tartsuk meg, amit magunkkal vinnénk az új lakásba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top