Otthon

3+1 tipp, amivel megóvhatod a mosógéped

Szinte a leggyakrabban használt háztartási gép, de fel sem tűnik, hacsak ki nem vonja magát a forgalomból. Összegyűjtöttünk pár tippet, melyek segítségével megóvhatod mosógéped állapotát!

Amit nagyanyáink még kézzel sikáltak, azt mi ma már korszerű mosógépek segítségével varázsoljuk tisztára – már ha működik a masina. Sokszor ugyanis épp a legrosszabbkor üt be a katasztrófa, amikor épp csak kiugrottál a boltba, vagy épp nagyon sok szennyes gyűlt össze, és szükséged lenne a tiszta holmikra.
A reklámokból ismerős lehet a helyzet: állsz a vizes fürdőszoba közepén, kezedben felmosó, és úgy várod a szerelőt, mint a messiást. Hosszas könyörgés után ráveszed, hogy még aznap kijöjjön, majd amikor úgy húsz perc bütykölés után fizetésre kerül a sor, megfogadod, hogy ezentúl vigyázol egyetlen igaz barátnődre, és többet nem hagyod magára a bajban: lelkesen gondját viseled majd.

3+1 tipp, amivel megóvhatod a mosógéped

3+1 tipp mosógéped védelmére


1.
A mosógépnek is kijár a mosás!
Félévente legalább egyszer csinálj egy tisztító mosást. Tölts 1 liter ecetet a mosógép adagolójába, és indíts el egy minimum 90 °C-os programot, természetesen ruha nélkül. Amikor a gép már felmelegítette a vizet, állítsd meg, és hagyd egy órát dolgozni az ecetet. Kiváló vízkőoldó hatásának köszönhetően a mosógép dobja is kívül-belül csillogni fog. Ha irtózol az ecet szagától, egy sima mosószeres mosás is megteszi – szintén ruhák nélkül.
Extra tipp: sokan még az öblítőhöz is adnak ecetet, mert kiválóan megőrzi a ruhák színét.

2. Mosószer- és öblítőtartály-karbantartás
Ha fekete elváltozást látsz a mosógép adagolójában, akkor valószínűleg fekete penésszel van dolgod. Ha magas hőfokon elindítasz egy hipós, fertőtlenítőszeres mosást, akkor könnyen megszabadulhatsz ettől a kellemetlen betolakodótól. Sok mosógépnek már kivehető az öblítőadagoló tartálya, így előbb kézzel is letisztogathatod a kényes helyeken. Erre a célra használj egy kiszanált fogkefét vagy mosogatószivacsot. Érdemes figyelned arra, hogy egy ilyen tisztító jellegű átmosás után csakis fehér ruhákat moss először, hiszen a hipó foltot ejthet a ruháidon.
Extra tipp: csökkentheted a penész kialakulásának esélyét, ha minden mosás után nyitva hagyod picit az adagolótartály fiókját.

3. A mosóporokban található foszfát is lerakódhat a gépben. Vásárolhatsz ugyan méregdrága tisztítószereket (ezek is nagyon jól működnek), de a zsíroldó vagy a trisó olcsóbb megoldást ajánl. A már ismert módszert vesd be: ruha nélkül indítsd el a programot, majd ha végeztél, élvezd a csodás eredményt!

3+1. A szűrőről se feledkezz meg!
A mosógépnek szűrője is van, amelyben – a tisztítás jutalmául – rég elveszett kincsekre bukkanhatsz, tehát néha érdemes kitisztítani ezt is: nyisd ki, hagyd, hogy a víz kifolyjon, majd örülj a megtalált fülbevalóknak, gomboknak és csatoknak. Ha ezt elmulasztod, akkor a vízpumpa – és egyben a mosógéped – látja ennek kárát.

Így moss energiatakarékosan!

• Az energiatakarékos program lényege, hogy a mosógép 60 °C-os helyett 40 °C-os vízzel dolgozik, így az energiafogyasztásért javarészt felelős vízmelegítést jelentősen csökkentheted.

• Azzal, ha teletömöd vagy épp fél adag ruhával indítod el a gépet, nem teszel jót sem magadnak, sem a környezetnek. A túl sok ruha csökkenti a mosóhatást, míg a túl kevés szennyessel vizet és energiát pocsékolsz.

• Ha módodban áll, ne centrifugázd a ruhákat, hanem teregess a szabadban. A tiszta holmik tökéletesen megszáradnak így is – és kevesebb dolgod lesz a vasalással, hiszen nem gyűrődnek össze a centrifugálás során.

Mosógép.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top