Otthon

Költöztesd haza Afrikát!

Krokodilbőr-mintázatú tapéta, kígyóbőr párnák, sötét, buja színek, egzotikus faanyagok, mindez elég egy európai környezetben megálmodott afrikai szobához.

Mi kell egy autentikus afrikai enteriőrhöz? Hatalmas, ablakok nélküli, egybenyitott tér, döngölt padló, fagerendás tető, egzotikus fából készült bútorok, ráadásnak tengerparti kilátás, a messzeségben zebrák és oroszlánok. Ám akkor sem kell lemondanunk az afrikai hangulatról, ha mindezeknek híján vagyunk. Bizonyos színek, formák és anyagok használatával a legkisebb lakótelepi lakásba is becsempészhető a fekete kontinens.

Állólámpa, étkezőasztal és székek, tükör, tálaló: Spirit, Lámpa: AB lámpa, Kiegészítők: Equator Interiors és Art 4 Home. Az enteriőrt tervezte: Bárdóczky Andrea, Fotó: Csíkszentmihályi Márton

Állólámpa, étkezőasztal és székek, tükör, tálaló: Spirit; lámpa: AB lámpa;
kiegészítők: Equator Interiors és Art 4 Home.
Az enteriőrt tervezte: Bárdóczky Andrea, fotó: Csíkszentmihályi Márton

Milyen színeket használjunk?

Ragaszkodjunk a földszínekhez. Bátran alkalmazzuk a barna minden árnyalatát, mellé társítsuk az okkersárgát, a barnásvöröset, a moha-, ill. pálmazöldet. A fekete természetesen elengedhetetlen.
Tipp: határozzunk meg egy vezérszínt a szobában, ill. a lakásban, a többi szín csak kiegészítőként jelenjen meg.

Milyen anyagokat alkalmazzunk?

Elsősorban fát, követ, bőrt, szőrt, de modern enteriőrünkbe a fém is belefér. Motívumok tekintetében az állati kültakarót ábrázoló, illetve a növényi indákat, fakérget és leveleket imitáló anyagokat keressük.
Tipp: az egyes anyagoknál tartsuk szem előtt az afrikai jelleget, tehát fából egzótát, bőrből a kígyó- és krokodilmintás, szőrből a leopárdot és a zebrát imitáló fajtát válasszunk, míg a növényi motívumoknál a pálma, a bambusz és a nád domináljon.

A falak és a padló borítása

A legafrikaibb hangulat eléréséhez a falra állatbőrt és -szőrt imitáló tapétát, textilbőrt, követ vagy bőrhatású kerámiát válasszunk. Ez utóbbit tehetjük a padlóra is. Ha jobban kedveljük a melegburkolatot, egzotikus famintázatú parkettát vagy laminált padlót vásároljunk.
Tipp: egy helyiségen, illetve falszakaszon belül igyekezzünk homogén burkolatot használni, ezzel is tágítjuk a teret.

 
Tapéta: Bambuszmánia
Tapéta: Bambuszmánia
 
Tapéta: Bambuszmánia, lámpa: Spirit
Tapéta: Bambuszmánia; lámpa: Spirit

                        

Bútorok

Ha bútorvásárlás előtt állunk, az egyenes vonalvezetésű, sötét színű fából készült bútorok közül válasszunk, a kárpitnál pedig a növényi és állati mintákat részesítsük előnyben.
Tipp: ha nincs módunk lecserélni a meglévő bútorzatot, egy semleges színű (barna, bézs, fekete) huzat vagy takaró is tökéletesen megfelel.

Asztal: Spirit, Kanapé: Porcelanosa, Kőburkolat: Porcelanosa
Asztal: Spirit; kanapé: Porcelanosa; kőburkolat: Porcelanosa

Textilek

„Európaiasított” afrikai szobánkba még a szőnyeg is belefér. A növényi indákra vagy hálókra hasonlító rojtos darabokat részesítsük előnyben. „Függönynek” válasszunk fából készült reluxát vagy lenvászon lapfüggönyt.  A díszpárnák huzatának kiválasztásánál szintén a növényi és állati mintákat tartsuk szem előtt.
Tipp: ha nincs szükség sötétítésre és takarásra, a függönyt el is hagyhatjuk.


Kiegészítők

Az autentikus afrikai szobrok, maszkok, faragások mellett megjelenhetnek modern, fémből készült képkeretek, tükrök vagy gyertyatartók is. A növények kaspója lehet agyagedény vagy egy egyszerű zsákvászon is.
Tipp: már kaphatók olyan villanykapcsolók és dugaljak is, melyek keretébe tetszés szerinti anyag (tapéta, fa stb.) applikálható.

 
Díszpárna: Bambuszmánia
Díszpárna: Bambuszmánia
 
Gyertyatartó: Spirit
Gyertyatartó: Spirit

   

Hogyan kreáljunk olcsóbb alapanyagokból afrikai életteret?

Benedek Erika

lakberendezőnek, a Nők Lapja Cafe szakértőjének a tippjei:

• Afrikai állat- vagy állatbőrmintás (zebracsíkos, krokodilbőrmintás stb.) anyagokból saját kezűleg varrt díszpárnák, ágytakarók, melyek akár egy egyszínű fal, kanapé mellett is érvényesülnek (vagy készen is lehet
ilyeneket kapni).

• Állatmintás vagy Afrika-témájú képek a falon, fekete vagy sötétbarna keretben (akár egy meglévő keretet is áthúzhatunk (körbetekerhetünk) valamilyen anyaggal, körberagaszthatjuk dohánylevélszerű levelekkel, kis kagylókkal, kövekkel, vagy pl. tehetünk egy egyszerűbb kép alá Afrika-mintás paszpartut – csak a kép témája és az alátét ne üssék egymást!

• A bőr-, szőrmintás és egyéb extra tapétákkal eléggé költséges az egész szobát körbeburkolni, azonban a hangulathoz elegendő akár csak egy tekercset megvenni belőlük, és két vagy három csík felhelyezésével máris „közelebb jutunk” Afrikához. 🙂

• Tegyünk ki egy-két fából faragott dísztárgyat, kaphatók kisebb-nagyobb méretű, kimondottan afrikai hangulatú gyertyák is.

• Textilekben használhatunk durvább lenszövetet, narancs-okker-barna-fekete geometrikus mintázatú vagy csíkos kartonanyagokat (akár több anyagból is összevarrhatjuk patchworkszerűen).

• Egyéb kiegészítőkként szóba jöhetnek még: a bambuszparaván, tengerifű (rafia-) és bőrülőkék, maszkok, hangszerek (pl. konga), melyeket nyaralásaink alkalmával is beszerezhetünk.

• Az afrikai hangulathoz elengedhetetlen a szűrt, vöröses-barnás árnyalatú fények alkalmazása, ehhez fessünk át a megfelelő színnel/színekkel egy álló vagy gömb rizslámpát. A lényeg, hogy a tárgyak kidolgozására inkább a durvább kézi munka jellemző.

Az enteriőrt tervezte: Bárdóczky Andrea
Fotó: Csíkszentmihályi Márton

Üzletlista

Bambuszmánia: Material Center, 1134 Budapest, Róbert Károly krt. 54–58.
www.bambuszmania.hu »
Spirit Lakberendezési Galéria: Max City, Törökbálint, Tópark utca
www.spirithome.hu »
Porcelanosa fürdőszoba- és konyhaszalon: 1139 Budapest, Váci út 95.
www.aquasaniter.hu »
AB lámpa: 1037 Budapest, Bécsi út 250.
www.lampainfo.hu »
Equator Interiors: 1023 Budapest, Zsigmond tér 10.
Art 4 Home – egyedi, kézzel készített kerámia dísztárgyak webáruháza
www.art4home.hu »

Lakberendezés.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top