Otthon

Csábító pin-up csajok – hozzád beköltözhetnek?

Egyre több használati és dekorációs tárgyon bukkannak fel a nagyapáink korát idéző, huncutul kokettáló pin-up lányok. Vagy annyira merész, hogy te is otthonodba "költöztesd" őket?

A szexin pózoló, provokatív öltözetű pin-up csajokról készült grafikák a 40-es, 50-es években váltak divattá az USA-ban, a kíváncsi férfiszemek nagy örömére. A magazinokban megjelenő képeket az erősebbik nem képviselői szívesen kivágták, és a falra szögezték, innen ered a „pin up” (magyarul kitűzni, feltűzni) elnevezés. Később a rajzolt csajok mellett megjelentek a lencsevégre kapott hús-vér színésznők és modellek is, mint Marilyn Monroe, Betty Page, Kim Novak vagy Anita Ekberg, akik egykettőre hamisítatlanul sajátjukká tették a stílust.

Nőiesen szexi, mégis ártatlan

Pöttyös ruhák, színes szalagok, csábos vörös ajkak, nőiesen gömbölyded formák, kacéran szexi, mégis kislányosan ártatlan pillantások köszönnek vissza a klasszikus pin-up stílus jegyében készült grafikákról és fényképekről. Fontos azonban, hogy ezek az alkotások mindig többet sejtetnek, mint amennyit mutatnak, az adott kor szokásainak és tabukkal terhelt légkörének megfelelően. A modelleknek sosem kellett teljesen levetkőzniük, mégis érzékiek és csábítóak voltak, de sosem közönségesek! A lányok tekintetéből a bájos huncutság mellett kiolvasható valamiféle naiv ártatlanság is, amely férfiak ezreit őrjítette meg. Olyannyira népszerűek voltak, hogy a háborúban nemcsak a barakkok faláról lelkesítették a katonákat, de még a bombázógépek oldalára is őket festették, hogy szerencsét hozzanak a harcba indulóknak.

Klasszikus pin-up csajok - Nem csak legénylakásba
Klasszikus pin-up csajok - Nem csak legénylakásba

 

Dekortipp: A pin-up lányokat ábrázoló poszterek és képek feldobják az egész helyiség összképét. A választék szinte végtelen: a bohókásan szexitől a humoros grafikákon át egészen az intenzíven érzéki képekig terjed a skála. Találd meg a hozzád leginkább illő alkotásokat!

Huncut humorral fűszerezve

A művészek gyakran olyan pillanatban örökítették meg a csajokat, amikor valami „véletlen baleset” folytán elszakadt a szoknyájuk, lecsúszott a combfixük, netán kilátszott a bugyijuk, tehát az irányzat a férfipárti humort sem nélkülözte. Mivel a klasszikus pin-up stílusban a valóban nőies formák kerültek középpontba, úgymint a fenék, a comb és a mell, a képeken megelevenedő modellek sosem betegesen vékonyak. Még egy pont a skiccelt csajok javára, akiket a nosztalgia jegyében akár te is otthonodba „költöztethetsz”. Megmutatjuk, hogyan csináld!

Klasszikus pin-up csajok - Nem csak legénylakásba
Klasszikus pin-up csajok - Nem csak legénylakásba
Klasszikus pin-up csajok - Nem csak legénylakásba

Dekortipp: Hálószobád tökéletes színfoltja lesz egy kacér pin-up motívummal díszített díszpárna, falióra vagy állólámpa.

Szakértőnk, Molnár Eszter lakberendező, oktató véleménye szerint a pin-up lányokat megmutató használati tárgyak önmagukban is elég „ütősek” és figyelemfelkeltőek kacérságuknak köszönhetően. Ennek előnye, hogy egy letisztult, egy-két színnel és kevés tónussal megalkotott, már-már unalmasnak tetsző otthont is nagyon fel tudnak dobni, karakteressé tudnak tenni. Szakértőnk azonban arra is felhívta a figyelmünket, hogy itt különösen érvényes „a kevesebb több” jól ismert szabálya:

A pin-up tárgyakkal való dekorálásnál nagyon fontos a mértéktartás. El tudok persze képzelni egy gyűjteményt belőle, vagy azt, hogy a stílus viccesen végigvonul a lakáson, de akkor azt ügyesen kell megkomponálni, mindenekelőtt vigyázni kell az arányokra! Például ne árválkodjon egyedül egy pin-up hölggyel díszített tányér vagy kép egy nagy fehér falfelületen a komód fölött. Inkább legyen mögötte a fal rózsaszín, vagy tegyünk mellé más képeket, tárgyakat is. Érdekesebb hatást érhetünk el, ha a ruha, szoknya színének megfelelő falszínnel, kárpittal egészítjük ki a környezetet, de ne feledkezzünk meg az 50-es évek tapétamintáiról sem, ha igazán autentikus enteriőrre vágyunk.

(Ha még több lakberendezési ötletet és fortélyt szeretnél eltanulni Molnár Eszter lakberendező szakértőnktől, kattints a www.lakberendezotanfolyam.hu és a www.modesign.hu oldalakra!)

Bevállalod?

Otthonunk kialakítása kíméletlenül árulkodik személyiségünkről, ezért csak akkor válaszd dekorációul ezt a stílust, ha nem esik nehezedre felvállalni. Ha valaki túl szemérmes, nem valószínű, hogy jól érzi majd magát a „dögös” csajokkal díszített falak között. „Egy ilyen jellegű pin-up tárgy témája annyira explicit (ugyebár a nő, a nőiesség egy kacér, érdekes formája), hogy nem mindenkinek való. Általánosságban talán elmondható, hogy aki ilyen tárgyat válogat maga mellé, az szereti, szeretné a nőiséget megélni, megmutatni. Bizonyára valamilyen viszonya van a nőiességgel, amit felvállal, érdekesnek tart” – mondja lakberendező szakértőnk. Mivel a tárgyak kihatnak ránk, és sok mindent elárulnak rólunk, ezért ilyen különleges kiegészítőkkel körülvéve valószínűleg érdekesebb embernek érezzük majd magunkat. E képek kisugárzása jó hatással lehet a nőiességre, ugyanakkor valószínűleg a férfiakra is inspirálóan hatnak.

Klasszikus pin-up csajok - Nem csak legénylakásba
Klasszikus pin-up csajok - Nem csak legénylakásba

Dekortipp: A fürdőszobából se hagyd ki őket! Ezeken a kéztörlőkön és törölközőkön egész biztosan mindenkinek megakad majd a szeme.

Hova passzol?

Klasszikus pin-up csajok - Nem csak legénylakásbaA pin-up képek az érzékiség mellett mozgalmasságot, pozitív életérzést és energiát közvetítenek, ezért számos helyiségbe kitűnően illenek. Szakértőnket kérdeztük, ő vajon hová „költöztetne” pin-up lányokat.

Dekorációnak szívesen tennék ilyen képet az előszobába, hogy érkezéskor, távozáskor pozitív feltöltődést nyújtson. Itt akár egy rövid falszakaszt is el tudok képzelni például »beszorult a ruhám« plakáttal. Nem tenném ugyanakkor a nagyszobában a kanapé fölé a pin-up hölgyeket, vagy olyan hangsúlyos helyre, ahol uralhatják a szobát, és főszerepet kapnak. Inkább buja környezetben megbújva, vagy kisebb helyiségekben, kisebb falfelületeken találja meg a helyét könnyen egy ilyen apró színfolt. Méltó hely lehet neki továbbá a fürdőszoba, a hálószoba vagy a gardrób is. Sok tárgy már önmagában determinálja a helyét, például egy pin-up csajos bögre egy franciás, pasztellszínű, rusztikus konyhában vagy egy magasfényű, modern konyhában is jól mutat. A természetes fához (natúrfa vagy fapácokkal ellátott konyhákban, illetve más fabútoros helyiségekben) viszont már túl »műanyagnak« érzem a pin-up stílust, annak ellenére, hogy az 50-es évek enteriőrjében a fabútorok mellé is illett. A nosztalgia, a felidézés viszont nem feltétlenül a korhű elhelyezést jelenti, hanem pont azt, hogy egy új korba, környezetbe kerül a tárgy, ahol máshogy állja meg a helyét.

Dekortipp: Életet csempésznek konyhádba a bögréken, a poharakon, a poháralátéteken, a konyharuhákon megbújó pin-up csajok.

Klasszikus pin-up csajok - Nem csak legénylakásba
Klasszikus pin-up csajok - Nem csak legénylakásba
Kikértük az erősebbik nem véleményét is a klasszikus pin-up stílusról:

Nagyon tetszik ez a stílus, elsősorban azért, mert valamiféle »retrofeelingje« van. Egyáltalán nem bánnám, ha a barátnőm meglepne egy régi, rajzolt pin-up csajt ábrázoló képpel vagy naptárral” (Nándi, 23).

Stílusosnak tartom a pin-up dekorációt, de csak addig, amíg nem csap át a túlzott giccs kategóriába. El tudom képzelni, hogy jól mutathat egy nő hálószobájának falán egy Marilynt ábrázoló kép, de ha ilyesmivel lenne tele a szoba, az már számomra nyomasztóan hatna” (Gábor, 26).

Klasszikus pin-up csajok - Nem csak legénylakásba
Klasszikus pin-up csajok - Nem csak legénylakásba
Klasszikus pin-up csajok - Nem csak legénylakásba

Ajándékok férfiaknak: Ha a pasi elég bevállalós, biztosan nem utasítja el a pin-up csajszis grafikával díszített asztali naptárt, üdvözlőlapot, egérpadot vagy akár a hordozható kávétermoszt.

Lelőhelyek: itthon egyelőre elég gyér a kínálat – leginkább Marilyn Monroe-val dekorált cuccok közül válogathatunk.

• Marilynes termékek itthon: Nosztalgia Bolt »
• Marilyn Monroe-poszterek itthon: Poszterfutár »
• Külföldi webshop igen széles választékkal: cafepress.com »
• Rengeteg különböző poszter, kép a témában: allposters.com »
• Kéztörlők és törölközők: mixtgoods.com »

Ezenkívül érdemes még az amazon.com-on is böngészned – igazán egyedi darabokra tehetsz szert!



Tipp:
Pin-up.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top