Otthon

Szereted a zöldet? Megmondom, ki vagy!

Nemcsak azért jó választás a zöld, mert harmóniát, egyensúlyt és nyugalmat csempész falaid közé, de a természet közelségének érzését is elhozza otthonodba.

1. A rügyet bontó tavasz, a hívogató mező, a zsenge fű, a fák törzsén finoman megbúvó moha vagy az örökzöldben pompázó büszke fenyő egytől egyig bizonyítja, hogy a zöld a természet hamisítatlan színe. Nem csoda hát, hogy végtelenül természetesnek és harmonikusnak érezzük, friss elevenségéből pedig éltető energiát kölcsönözhetünk. Ha fojtónak érzed a betonrengeteget, otthonod összképének kialakításánál a zöld tökéletes választás lesz számodra.

2.
Természetet idéző hatása miatt az emberek többsége egész egyszerűen kellemesen érzi magát zölddel körülvéve. Nagyon barátságos tud lenni az üde zöld bútorokkal berendezett előszoba, ahová vendégeid először betoppannak, vagy a pasztellzöld textilekkel körülölelt nappali, ahova egy kávéra invitálod őket.

3. A zöld a kékből és a sárgából áll össze, amelyek közül az első meleg, míg a második hideg szín. Ezért van az, hogy a zöldet semlegesnek vagy a természetre asszociálva inkább melegnek érezzük, holott valójában hideg színről van szó. A kék és a sárga keverési arányának függvényében a legkülönfélébb zöld tónusokhoz jutunk, amelyekkel sokféle hatást érhetünk el. Mivel a zöld kékes változatai felidézik a víz közelségét, és hűsítően hatnak, ezért lehetnek tökéletesek például a fürdőszobába, míg sárgához közelítő tónusai melegséggel töltik meg a helyiséget.

Színkalauz 3. rész: zöld


4.
Elhamarkodott lenne kijelenteni, hogy márpedig te nem szereted a zöldet, mert ebben a színben talán épp az a legjobb, hogy széles árnyalatskálája révén mindenki megtalálhatja a hozzá passzolót. Míg az almazöld, a fűzöld vagy az élénk kivizöld fiatalos frissességet, lendületet, vidámságot sugall, addig az olívazöld, a haragoszöld, a smaragdzöld vagy a menta a legelegánsabb otthonban is megállja a helyét, és komoly hatást kelt.

5. Szakértőnktől, dr. Fogassy Katalin színterapeutától megtudtuk, hogy a zöld általánosságban tágítja a teret, ezért amikor zöld kiegészítőket használunk akár az öltözködésben, akár a környezetünk díszítésénél, tér iránti igényünknek felelünk meg. Olyannyira természetes szín, hogy még nagy mennyiségben alkalmazva sem válik tolakodóvá.

Tipp:
használj akár több zöldet „egy kupacban”, azonban ilyenkor körültekintően válaszd ki az árnyalatokat, mert nem feltétlenül mennek egymáshoz!

6
Színkalauz 3. rész: zöld. A zöld üdítő hatású, azonban soha nem izgató szín! Sokkal inkább felfrissít, egyensúlyba hoz, és megnyugtat. (Ez alól csak kirívó árnyalatai képeznek kivételt, mint a neonzöld, aminek nem sok köze van a nyugalomhoz.) Nemcsak csökkenti a fáradtság, a kimerültség és a stressz érzését, hanem pihenteti a szemet, és nyugtatja az idegeket is. Egy őrült nap után igazán jólesik a lágy zöld tónusokkal díszített nappalid kanapéjára lehuppanni, de egy kellemes zöld színkompozíció alváshoz is tökéletes lesz.

7. Nem csupán pihentető, békét árasztó hatása miatt használható jól a hálószobában, a középkorban ugyanis a zöldet tekintették a szerelem színének. Ennek oka, hogy a természet megújulása révén a termékenységet is szimbolizálja. Válassz egy kellemes pasztellt falszínnek a hálóba, vagy költöztess ide néhány mutatós zöld kiegészítőt! Nyugtató, egyben romantikus hatást érhetsz el halványzöld szatén ágyneművel és néhány kispárnával. Több zöld árnyalatot használva buja dzsungel hatását kelti az összkép, míg rózsaszínnel megbolondítva hamisítatlanul romantikus.

8.
Fokozza a kreativitást, erősíti a művészi hajlamot, növeli az alkotóképességet, és segít összpontosítani, ezért a dolgozószobádba vagy az iskolás gyerkőc kuckójába is ügyesen eltalált választás lesz. „A zöld nagyon jó hatású ott, ahol nyugodt körülményekre van szükség, és fontos döntéseket kell hozni, ezért is javasolt például irodák, dolgozószobák, rendelők díszítésére” – tette hozzá szakértőnk.

9.
Talán nem kell mondani, hogy a természetes fából készült bútorokhoz és a fonott tárgyakhoz tökéletesen passzol. A zöld a vidékies stílus kihagyhatatlan színe, élénkebb árnyalatai viszont üdítően hatnak a modern, fémes berendezésű lakásban is.

10.
Konyhába és étkezőbe azért is jó választás, mert lévén, hogy a természetesség, a megújulás, az egészség színe, észrevétlenül egészséges életmódra ösztönöz, valamint úgy tartják, segíti a gyógyulást.

10+1.
Igazán természetes zöld dekorációt szeretnél? Töltsd meg otthonodat buja szobanövényekkel!

 Mivel társítsd a zöldet?

Meleg, természetes színekkel. Barnával, bézzsel, drappal passzítva modern, mégis elegáns hatást érhetsz el, valamint természetesség és otthonosság költözik hozzád.

Fehérrel. Üde frissességet, természetes tisztaságot áraszt majd az enteriőr.

Kékkel. Ne dőlj be a sztereotípiának, miszerint nem illenek össze! Kirobbanó lendülettel és frissességgel töltik meg a teret, bár tény, hogy nehéz összehangolni őket. Figyelni kell az árnyalatok és az arányok pontos kiválasztására!

Sárgával. Vidámságot közvetít, azonban ha a zöldnek különösen hideg, tehát a sárgától messze eső árnyalatát választod, könnyen „túl sokak” lehetnek együtt.

Rózsaszínnel. Ragyogó, izgalmas összképet adnak, halványabb árnyalataikban pedig inkább romantikus hatásúak.

Fekete kiegészítőkkel megbolondítva a zöld felületet, férfias, dinamikus hatást érhetsz el.


Mit árul el rólam, ha (nagyon) szeretem a zöldet?

Fontos számomra a harmónia, a kiegyensúlyozottság. Odafigyelek másokra, könnyű számomra meglátni, megérteni és elfogadni mások nézőpontját. Képes vagyok arra, hogy ne csak saját magam szemszögéből (egóból) gondolkodjak, hanem meglássam egy helyzetben a közös érdeket is.
Vonzódom a természethez, a zöld szín látványa pihentet, elsimítja bennem az esetleges feszültségeket. Gyakran megyek a szabadba kirándulni. Ilyenkor szabadság- és térigényemet is megélem. Jellemző rám, hogy a megfelelő helyen vagyok a megfelelő időben. Észreveszem a jeleket, meglátom az úgynevezett véletleneket, amelyeken a keresztül az élet üzen számomra. Jól és gyorsan döntök. Érzelmeimet ismerem, hallgatok a szívem szavára.
(Részlet szakértőnk, dr. Fogassy Katalin színterapeuta honlapjáról. Ha még többet szeretnél megtudni a színekről, kattints ide: www.szinorgia.hu)

Olvasd el Színkalauz sorozatunk további részeit is!

Színkalauz 3. rész: zöld

Egy megbélyegzett domina: sárga »

Színkalauz 3. rész: zöld

Rózsaszín – nem csak a babaszobába »

Színkalauz 3. rész: zöld

10 trükk, hogyan használd ügyesen a fehér színt otthonodban »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top