Otthon

Madármenü – Csak gusztusosan!

Beköszöntöttek a reggeli mínuszok, a didergető hidegben a kismadarak táplálék nélkül maradtak. Nemcsak hogy kedvükben járhatsz, de kerted, balkonod is feldíszítheted egy-két jól megválasztott és megtömött etetővel.

A virágok és lombok híján kopárrá váló kerten azért lehet segíteni! Rendszeresen kitett eleséggel sok csivitelő madarat csábíthatunk oda, de nem csak tőlük élénkülhetnek meg a fák, a bokrok. Még a fő táplálékukat jelentő, de egyébként nem túl vonzó külsejű magokból is kertszépítő látványosság lesz, ha bogyókkal, zöldségekkel és gyümölcsökkel tálaljuk fel.

Madárétlap színesben

A bőség zavara

Se szeri, se száma, mennyi mindennel járhatunk madaraink kedvében. A napraforgómag, a köles, a búzadara, a kendermag, a kukorica, a tökmag mind kiváló madáreleség, a zöldségekről és a gyümölcsökről nem is beszélve. Akkor sem kell zavarba jönnünk, ha nincs „hivatalos” madáretetőnk, hiszen sokféle, igazán egyszerű módon tehetjük ki nekik a finomságokat. A piros alma és a sárga sütőtök főszerepet kaphat a kert csöppet sem öncélú dekorálásában.


Madárkalács extrákkal

Faggyúval összekevert magvakat sokfelé vásárolhatunk, de ha magunk készítjük el, saját szín-összeállítású kompozíció lehet belőle. Az olvasztott faggyúba a magok mellé kerülhet vágott dió és mazsola, de még zabpehely is. A még folyékony keveréket öntsük virágcserépbe – az alján a lyukat tömjük be –, és még dermedés előtt halmozzunk a tetejére színes bogyókat, vadszőlőt, hecsedlit, kökényt.

Fontos: Ha a hideg beálltával elkezdjük madarainkat etetni, fontos, hogy tél végéig gondoskodjunk róluk.

Madárétlap színesben


Ehető tálak

Sütőtök szinte egész télen kapható, a madarak nagyon szeretik még az olcsóbb fajtáját is. Elég csak félbevágnunk, és máris kitehetjük a kertbe, a teraszra. Néha színesíthetjük a választékot naranccsal, gránátalmával is. Még gazdagabb lesz a terülj-terülj asztalkájuk, ha a látványnak sem utolsó, napsárga töktányérokba magkeveréket is teszünk – sok madár csőre nem elég erős ahhoz, hogy feltörje a nagyobb szemeket, ezért jó vegyíteni a kisebb-nagyobb fajtájú magvakat.

Madárétlap színesben

Fontos: A madaraknak főtt rizst és főtt tésztát szabad adni, de a kenyeret és a morzsát nem tudják jól megemészteni. Vizet egy nagyobb műanyag virágalátétben tegyünk ki, és ha a hidegben jéggé fagyott, cseréljük ki langyosra, hogy pár órára legyen ivó-, sőt fürdővizük is.

Szép és egyszerű

A kerti virágkaspók ne álljanak üresen, tegyünk beléjük termetes napraforgótányért! Ilyen dekoratív madárcsemegét a piacokon, az őstermelőktől szerezhetünk be. Néhány piros alma jól mutat az örökzöldek ágain, és ahogy a csipegetéstől fogyatkoznak, könnyen pótolhatjuk újabbakkal.

Madárétlap színesben

Cikkünk a Praktika magazin novemberi számából közölt részletet.

Madárétlap színesbenÍzelítő a tartalomból:
• Pólófestés szitázással
• Őszi koszorúk: borbolyától a marabutollig
• Formás üvegekből gyertyatartók
• 10 kaktusz, és mind egyéniség
• Gyöngyhullató felhőfüggöny, borús napokra
• Pingvinsapka, hóemberkesztyű, télidőre
• Játékok makkból, gesztenyéből
• Borbás Marcsi receptje: Márton-napi libapecsenye
• Kényeztető menü fácánsülttel, csokitortával
• Mesés képek drótszálakkal
• Bőrtáska és hátizsák, varrás nélkül

A Praktika magazin honlapja: www.praktika.hu »

Ötlet és kivitelezés: Kurdi Gabi

Fotó: Kurdi Zoltán

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top