Otthon

A szezon sztárja: a mikulásvirág – ápolási kisokos

Vörös kabátkájában tündököl a nevében is ünnepi növényünk, a mikulásvirág. Persze ahhoz, hogy megérje a karácsonyt, és lakásod pompázatos dísze legyen, érdemes megfogadni a tanácsainkat.

Vaskos, zöld lombozat, erős, színes fellevelek, bimbós virágok és finoman elágazó gyökerek: megfelelő körülmények között tartva ilyen a mikulásvirág. Ragyogó szépségét az ünnepek utáni időszakra is megőrizheted, ha minimális figyelmet szentelsz neki.

Tippek a gondozáshoz:

• Mindig a lakás napfényes részén találj neki helyet, de óvd a tűző napsugaraktól! Minél több fényt kap a növény, annál tovább virágzik, és a fellevelek is sokáig szépek maradnak.

• A mikulásvirág nem tolerálja az  ingadozó hőmérsékletű szobát, és a huzatért sem rajong, az ablakoktól kellő távolságba helyezd őket. Az ideális hőmérséklet legfeljebb 15 és 20 °C között legyen – a  23 °C feletti hőmérsékletet nagy valószínűséggel nem éli túl a virágod.

MTI Fotó: H. Szabó Sándor

• A száraz levegővel sincs jóban – semmiképp ne tedd a fűtőtest közelébe, illetve naponta egyszer kézi párásítóval növelheted a páratartalmat körülötte.

• Amíg virágzik, rendszeresen locsold lágy vízzel úgy, hogy mindig nedves legyen a földje. Ha elvirágzott, visszavehetsz az öntözés gyakoriságából.

• Február környékén elkezdenek lehullani a színes levelek – ez nem betegség, ez a mikulásvirág normális életciklusának része. Ilyenkor nincs is más dolgod, mint a hajtásokat visszavágni kb. a felére, és májusig félretenni a növényt pihenni.

Betegségek:

A lankadó, sárguló vagy lehulló levelek annak a jelei, hogy valami nincs rendben a növény ápolása körül – olykor már a vásárlás előtt –, ám a tünetekből minden esetben kiolvashatod, hogy mi állhat azok hátterében. Nézzük a leggyakoribb nyavalyákat!

Tünet: Ok:
Sárguló és lehulló levelek hideg vagy pangó víz

Ha a mikulásvirág zöld lombja sárgára színeződik, mielőtt lehullik, biztos jele annak, hogy a növény gyökérrendszere károsodott. Ennek a pangó víz vagy a hideg a leggyakoribb oka. Ez a kedvelt, télen virágzó dísznövény nem tűri a 15 °C alatti hőmérsékletet, és ugyanígy a pangó vizet sem. Éppen ezért jól csomagoljuk be a növényt, amikor hazavisszük a virágüzletből, és a lehető leghamarabb érjünk vele haza. Otthon helyezzük 15 és 22 °C közötti hőmérsékletű helyiségbe, és minden második nap gondosan öntözzük meg kézmeleg vízzel.
Fontos! A cserépalátétben vagy a kaspó aljában soha ne álljon víz, mert a mikulásvirág azt nem szereti.

A szezon sztárja: a mikulásvirág - ápolási kisokos
A szezon sztárja: a mikulásvirág - ápolási kisokos

 

Tünet:  Ok: 
Előzmények nélkül lehulló levelek                     kiszáradás, túlzott napfény vagy fűtés

Ha a mikulásvirág már zölden elhullatja alsó leveleit, arra utalhat, hogy a növény kiszáradt, vagy erős napfénynek, esetleg a fűtőtest melegének, illetve száraz levegőnek lett kitéve. A mikulásvirág számára ezért olyan helyet válasszunk, ahol elkerülhetők ezek a hatások. Bár a növény nem szereti az erős közvetlen napsugárzást, a helyiség legyen világos.

Bármi is álljon a háttérben, ha a levelek hullani kezdenek, már túl késő ahhoz, hogy a folyamatot visszafordítsuk. Az elveszített levelek helyére ugyanis nem nőnek újak. Ha a növény felkopaszodott, nincs más hátra, mint beszerezni egy új mikulásvirágot.

Tünet: Ok:  
Lankadó levelek, barna levélszélek szárazság vagy tápanyaghiány

A mikulásvirág a gyökérközeg kiszáradására a levelek lankadásával válaszol. A pangó vízzel ellentétben a mikulásvirág a rövidebb száraz időszakokat jól átvészeli, és öntözéssel helyrehozható a lankadó növény. A mikulásvirág virágzó korban nem igényel tápanyagot. Később azonban kialakulhat tápanyaghiány, amit a leveleken kialakuló világosabb folt vagy a levélszél barnulása jelez. Ebben az esetben egy hónapban egyszer általános tápoldattal dúsított vízzel öntözzük meg növényünket.

A szezon sztárja: a mikulásvirág - ápolási kisokos
A szezon sztárja: a mikulásvirág - ápolási kisokos

Fontos: vásárlásnál figyelj oda a minőségre

Időnként előfordul, hogy gondos ápolás ellenére is lehullatja a mikulásvirág a leveleit néhány nappal azután, hogy az üzletből hazavittük. Ez annak a jele, hogy a növényt a megvásárlás előtt nem megfelelő körülmények között tartották. Ha sokáig szeretnénk gyönyörködni új szerzeményünk szépségében, akkor vásárlásnál figyeljünk oda a növény minőségére.

Ilyen az egészséges növény: Ha a mikulásvirág levelei vaskosak, életteliek, virágai bimbósak és semmilyen sérülés nem látszik a növényen, akkor nagy valószínűséggel hosszú életű lesz nálunk. A cserépföld ne legyen se túl nedves, se túl száraz. Ne vegyünk meg olyan növényt, amit huzatos helyen, az ajtó mellett, vagy külső térben, hidegben tartottak, mert az egészen biztosan nem él meg hosszú időt nálunk. (Stars for Europe)

Tudtad? A mikulásvirág nem csak piros-zöld kombinációban pompázhat – találkozhatsz többek között fehér-zöld és rózsaszín-zöld példányokkal is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top