Otthon

Minden tizedik kémény életveszélyes lehet

A rossz kémény, az elégtelen szellőzés évente átlagosan 20 ember haláláért felelős, pedig ezek a tragédiák megelőzhetőek lennének.

Az országban lévő 4,6 millió kémény közül mintegy százezer életveszélyes, és közel félmillió kémény továbbra is javításra szorul. A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének támogatásával kemenyproblema@leier.hu címen a Leier Hungária Kft. idén is információs vonalat működtet, melyen szakemberektől kérhet tanácsot bárki, aki szeretné, hogy kéménye biztonságosabb és korszerűbb legyen.

Csak a fővárosban jelenleg is több mint 100 ezer embert fenyeget szén-monoxid-mérgezés, ami évente átlagosan húsz ember haláláért felelős. A tragédiák megelőzhetők lennének, ha a kéményeket évente ellenőriztetnék a lakástulajdonosok, csakhogy a kéményseprők tapasztalatai szerint sokan be sem engedik házukba a szakembereket.

Minden tizedik kémény életveszélyes lehet

Pedig a fűtés és a kémény veszélyes üzem lehet. A régi technikával épített kémények okozta veszély mellett új veszélyforrás, hogy az új építésű, modern nyílászárókkal ellátott épületekben előfordulhat, hogy a kandalló nem kap elég levegő-utánpótlást, így a helyiségben lévő oxigént használja fel az égéshez. Hasonló helyzet alakulhat ki akkor is, amikor a dráguló gázfűtést cserépkályhával váltják ki az ingatlantulajdonosok. Az oxigénszegény légtér kialakulásának megelőzésére „szellőző”-kémény beépítését javasolják a szakemberek, az új épületekben pedig már kötelező a tartalék kémény, amelyre szilárd tüzelésű kandallók, kazánok is ráköthetők.

– A kéményeket évente legalább egy-két alkalommal tisztítani kell – ez kötelezően igénybe veendő szolgáltatás, melyet országos viszonylatban mintegy 1000 kéményseprő biztosít – mondta el Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének alelnöke.

„Ha egy kéményt életveszélyessé nyilvánítanak, akkor hatósági intézkedés keretében hivatalos levélben felszólítják az ingatlan tulajdonosát a kémény javítására, és a szabálysértés következményeire is felhívják a figyelmét.”

A felmérés szerint minden tizedik kémény javításra szorulna az országban, éppen ezért hasznos, hogy a Leier továbbra is üzemelteti a kemenyproblema@leier.hu internetes címen elérhető információs vonalat.

Ha valaki bizonytalan kéménye állapotát illetően, az ezen az információs vonalon szakemberektől kérhet tanácsot. Az e-mailben ide érkező kérdéseket a Kéményseprők Ipartestülete által biztosított, területileg legközelebbi kéményseprő szakemberhez továbbítják, aki részletesen megválaszolja azokat. Mint Kocsis Csaba elmondta, az információs vonalon az elmúlt év során számos kérdést kaptak. A tapasztalatok szerint a lakossági kérdések az évszaknak megfelelően ősszel a fűtés megkezdésekor felmerülő problémákról szólnak, télen az intenzív fűtésből és folyamatos kéményhasználatból eredő kérdéseikre várnak választ a polgárok, míg tavasszal megszaporodik azok száma, aki az iránt érdeklődnek, hogyan és milyen termékekre cserélhetik le fűtésrendszerüket és kéményüket, ha modernizálni szeretnék ezeket az eszközöket. A szervezők várakozása szerint ezen az e-mail címen idén is sok lakossági kérdésre fognak hasznos tanácsokat adni a szakemberek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top