Otthon

Étel a kukában: kidobod vagy megeszed?

Egy jól átgondolt bevásárlólistával és egy jó hűtőszekrénnyel nemcsak súlyos pénzeket spórolhatsz meg, de a környezetért is sokat teszel.

Egy felmérés szerint Nagy-Britanniában 6,7 tonna ételt dobnak ki az emberek évente. Háztartásonként havonta 3-5000 forint megy a szemétbe ennek következtében. A kidobott ételek körülbelül 20 százalékban járulnak hozzá az üvegházhatású gázok képződéséhez. Magyarországra vonatkozóan nem készült még ehhez hasonló felmérés, de az adatok elgondolkodtatóak.

Tudatos döntésekkel odafigyelhetünk az egészségünkre, a pénztárcánkra és a környezetünkre is. Gondoljuk át az élelmiszerek beszerzését, tárolását és felhasználását, ahelyett hogy megszokásból vásárolunk, majd kidobjuk a megfonnyadt alapanyagokat és a megromlott ételmaradékokat.

Kidobod vagy megeszed?

Mielőtt elindulunk vásárolni, készítsünk listát arról, hogy mire van szükségünk. Ha impulzívan vásárolunk, nagyobb az esélye annak, hogy sok olyan dolgot megveszünk, amit végül nem eszünk meg. Ha hetente egyszer megyünk boltba, kevesebb lehetőségünk lesz felesleges dolgokat venni.

Ehhez szükségünk van egy jó hűtőre, melyben akár egy hétig, vagy még tovább is frissek maradnak az ételek. Az Electrolux FreshFrostFreeTM hűtőkben közel 98 százalékos a páratartalom, ezért a nyers zöldségek, gyümölcsök, húsok és halak akár egy hétig is megőrzik színüket, állagukat, vitamin- és nedvességtartalmukat. A nagyméretű fiókokban kényelmesen elfér egyheti zöldség- és gyümölcsadag, hogy egész héten legyen természetes vitaminforrás a családnak.

Kidobod vagy megeszed?
Kidobod vagy megeszed?

A különösen kényes élelmiszerek tárolására (húsok, halak) van még egy frissen tartó rekesz is, melyben 15 százalékkal alacsonyabb a hőmérséklet, mint a hűtőtérben. Így a benne tárolt nyersanyagok akár háromszor hosszabb ideig is frissek maradnak, mintha a hűtőtér valamelyik polcán tárolnánk.

Mi legyen a maradékkal? Érdemes azt is átgondolni, hogy az elkészített ételek maradékával mit kezdünk. Ha csak bepakoljuk a hűtőbe, majd lesz vele valami felkiáltással, nagy az esélye, hogy pár nap múlva a kukában landolnak. Érdemes kis dobozokba tenni a maradékot, és felcímkézni (mi van benne, mikor tettük bele), amit pedig biztosan nem fogunk pár napon belül megenni, tegyük a fagyasztóba.

Kidobod vagy megeszed?10 tipp, hogy a mélyhűtő ne legyen komplett jéghegy
Jégre tenni – ma leginkább gengszterfilmekben hangzik el, néhány évtizeddel korábban azonban még szó szerint volt értendő. Manapság már csak a jégkockatartóban szeretjük a jeget. »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top