Otthon

Nem volt árnyéka az állatkerti medvének

A népi időjóslás tapasztalatai alapján korán beköszöntő tavaszra számíthatunk.
Nem volt árnyéka az állatkerti medvének

Drámai képek: életét kockáztatta a természetfotós » 

Délelőtt 11 órakor, több száz kisgyermek és felnőtt figyelmétől kísérve előjöttek az állatkerti barnamedvék a sziklabarlangból. Ezt ugyan máskor is aránylag gyakran megteszik, február másodikán azonban a medvék kijövetelének különleges jelentősége van.

A népi hagyományok szerint ugyanis ennek a napnak az időjárása alapján következtetni lehet a tél hosszára. Ha szép, napsütéses idő van, és a medve meglátja az árnyékát, akkor hosszú tél várható, ha azonban az idő borult, és árnyékot nem látni, a zimankó már nem tart sokáig.

A borult idő miatt a barlangból előbúvó medvék árnyéka egyáltalán nem rajzolódott ki. A népi bölcsesség szerint tehát a tél már nem tarthat sokáig, s a tavaszias idő viszonylag korai beköszöntére lehet számítani.

Mackófesztivál az állatkertben

A mai „medvelessel” négy napos (február 2-től 6-ig), vasárnapig tartó programsorozat kezdődött meg az Állatkertben. A Mackófesztivál ideje alatt „medvetélkedő”, a Barlangteremben „Dörmögő Dömötör játszóház”, a barnamedvék kifutójánál naponta kétszer látványetetés, valamint számos más program várja a látogatókat. A fentiek mellett szombaton és vasárnap játékmackó-tárlat, mézkóstoló és méhészeti bemutató, valamint „mézesmackó” büfé is lesz. Természetesen az állatkerti medvék jelképes örökbe fogadására is lehetőség nyílik, a Barlang Étterem pedig kedvezményes „macimenüt” kínál a közönségnek. 
www.zoobudapest.com »

Az, hogy a medvék mennyire tekinthetők megbízható időjósnak, természetesen vitatható. Ugyanakkor több meteorológus is osztja azt a véleményt, hogy a hosszú távú előrejelzések – a légköri folyamatok számos véletlenszerű, kiszámíthatatlan eleme miatt – eleve olyan nagy bizonytalansággal bírnak, hogy ennyi erővel akár a medvék árnyékát is figyelhetjük.

A hosszú távú előrejelzéseknél a meteorológusok az évek során megfigyelt időjárási jellemzőkből, a „sokéves átlagból” indulnak ki. Márpedig az időjárással kapcsolatos népi bölcsességek és hiedelmek is az emberi emlékezetben megőrzött évszázados megfigyeléseken alapulnak. A népi időjóslás általában egy-egy jeles nap időjárása alapján következtet egy hosszabb időszakra, s e jeles napok gyakran a keresztény hagyományokkal is összefüggnek. Február második napját például „gyertyaszentelő boldogasszony napjaként” tartják számon, hiszen a hagyomány szerint Mária ezen a napon, negyven nappal a születés után mutatta be gyermekét a jeruzsálemi templomban.

Nem volt árnyéka az állatkerti medvének

A medvék téli álma

Bár gyakran esik szó a medvék téli álmáról, valójában ezek az állatok nem alszanak a szó szoros értelmében vett téli álmot, amint például a denevérek, a mormoták, a pelék vagy a sünök teszik ezt a mérsékelt égövben. Kétségtelen, hogy az európai barnamedvék télen kevésbé aktívak, mint a tavasztól őszig tartó időszakban, elsősorban a hozzáférhető táplálék szűkössége miatt. Az állatkerti medvéknek természetesen nincs ilyen gondjuk, hiszen télen is gondoskodnak a takarmányozásukról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top