Otthon

Tüntesd el a nyári foltokat!

A fű-, a fagyi-, a gyümölcs- vagy a sárfolt tipikus nyári foltok, melyeket akár gyári folttisztítók nélkül is eltüntethetsz. Eláruljuk, hogyan.

Tüntesd el a nyári foltokat!Fagyi

A fagyifoltot semmi esetre se hagyd beszáradni, a ruhadarabot lehetőleg minél hamarabb áztasd be sima, hideg vízbe, és amennyire tudod, egy szivacs segítségével dörzsöld ki belőle a foltot! Miután kivetted a vízből és kicsavartad, önts a foltra gyógyszertári alkoholt – kivéve akkor, ha selyem vagy gyapjú a holmi – és hagyd rajta 10 percig! Végül alaposan mosd ki a ruhát!

Ha egy vékonyabb, kényesebb anyagú holmi lett fűfoltos, készíts pasztát szódabikarbónából és ecetből, majd ezt dörzsöld a fűfoltba és hagyd rajta egy órára! Ha egy vastagabb, strapabíróbb – például farmer – anyagú ruhadarabról van szó, tedd ugyanezt, csak épp fogkrémmel. Ezután a holmit mosd ki a szokásos módon kézzel vagy géppel!

Sár

A sárfoltot először is hagyd teljesen megszáradni, majd amennyire csak lehet, keféld ki az anyagból, azután pedig porszívózd át! Az ezek után is megmaradt foltot ecettel vagy denaturált szesszel átitatott ronggyal távolíthatod el a ruhából.

Gyümölcs

Ha a ruhára friss gyümölcs leve fröccsent vagy leettük gyümölcslevessel, lehetőleg minél előbb áztassuk hideg vízbe, és amennyire csak lehet, dörzsöljük ki belőle a foltot! A folt maradványaira, ha fehér a ruha, csöpögtessünk citromlevet, ha viszont színes, akkor itassuk át tejjel, és hagyjuk rajta 10-15 percre. Végül kézzel vagy géppel mossuk ki a ruhát!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top