Aktuális

Boldogság 15 négyzetméteren

Interjúalanyaink megmutatják, hogy a legkisebb lakásokban nemcsak túlélni, hanem jól élni is lehet.

„Félszoba-konyha. Biztos vagy benne, hogy ilyen létezik?” – ez volt az első reakció, amikor kiderült, hogy 15 négyzetméteresnél kisebb otthonokat és tulajdonosaikat keressük. Úgy tűnt, hogy a 14 négyzetméter az alsó határ: ez az, amit még hajlandóak megvenni az önálló életre vágyó fiatalok. Ahol jártunk, megdöbbenve tapasztaltuk, hogy tizenvalahány négyzetméter kényelmesen elég egy embernek, de okosan kihasználva a teret, akár kettő és félnek is.

Budapest, XIII. kerület – 17 négyzetméter

Valószínűleg senki nem úgy kezd neki a lakáskeresésnek, hogy akkor ő most ha törik, ha szakad, 15 négyzetméteren fog élni. A szükség, a pénz vagy a környék viszont meggyőző érvek lehetnek. Ez utóbbi hatott leginkább Ildire is, aki eleve kis lakást szeretett volna. „A döntésben közrejátszott, hogy Miskolcon, ahol felnőttem, van egy pont ugyanilyen lakótelep. Amikor erre jártam, mindig könnybe lábadt a szemem, hogy mennyire hasonlít a miskolcira. Már akkor hetven százalék volt, hogy megveszem, amikor élőben még nem is láttam” – meséli. A szülei óvták a második világháború után épült ház pincesoran lévő lakástól, amelynek szomszédjában tároló és légvédelmi pince található. Utólag kiderült, semmi okuk nem volt rá, hiszen Ildi nemcsak kényelmesen elfér itt, hanem minden nap kora délutántól napnyugtáig élvezheti a besütő napot, ráadásul a rezsi nagyon alacsony.

17 négyzetméter - Katt a galériáért!
17 négyzetméter – Katt a galériáért!
Fotó: Neményi Márton

A berendezés átlagos, de két meglepő elem helyet kapott: „Direkt ehhez a lakáshoz vettük a minimosógépet és a minihűtőt. A hűtőbe bepakoláshoz külön logisztika kell: fagyasztóm nincs, de nem is nagyon kell. Néha előfordul, hogy a varrógépem hiányzik, de az nagyobb, mint a komódom, úgyhogy nem tudnám elhozni” – meséli Ildi, aki valószínűleg addig nem adja el a lakást, amíg egyedül él. Ennél nagyobb tér nem kell neki, hiszen sokat dolgozik, házibulit pedig nem tart, mivel a legtöbb barátja a szülővárosában él.

Budapest, VI. kerület – 15 négyzetméter

Ildivel szemben Barbara kifejezetten társasági lény, így esély sem volt arra, hogy ne torkolljon házibuliba egy-egy este a 15 négyzetméteres, bérelt lakásában. „Volt már, hogy voltak nálam nyolcan, tízen. A nyár egyik legjobb estéje is itt volt például.” A dizájnmenedzser lány másfél éve költözött ide. „Ezelőtt a Vár környékén laktam évekig egy 250 négyzetméteres lakásban, ahonnan viszonylag hirtelen kellett elköltöznöm. Pici lakást kerestem, de azért nem ennyire” – meséli Barbara. Költözésével a barátai jártak a legjobban. „Iszonyatosan nehéz volt kitalálni, hova tegyem a cuccaimat. Végül nem hoztam magammal mindent. Azok a ruhák, amikről úgy éreztem, nem nagyon hordom őket, szépen átvándoroltak hozzájuk.”

15 négyzetméter - Katt a galériáért!
15 négyzetméter – Katt a galériáért!
Fotó: Neményi Márton

Barbara könnyen megbarátkozott a lakással, imádja, hogy hatalmasakat lehet aludni, a nagy ablak viszont hiányzik neki. Annak ellenére is, hogy az ajtó fölötti ablakocskán szinte egész délután besüt a nap. – Nem titok, hogy nem akarom itt leélni az életemet, de most ez van – mondja – ez a lakás gyorsan jött és biztos nagyon emlékezetes lesz, de azért télig szeretnék elköltözni.”

 

Budapest, XI. kerület – 14 négyzetméter

Viktor és Dóri alig néhány hónapja költöztek első saját otthonukba, egy kerttel körbevett, százhúsz éves tornyos ház alagsori lakásába. A pinceszinten több családdal osztoznak, a tizennégy négyzetméter harmadik lakója Tücsök, a bogárszemű, fekete, keverék kutyus. Ők is a hiteltől féltek, ezért olyan lakásban gondolkodtak, amit ki tudtak fizetni. A döntésben sokat segített a tágas kert, a csendes környék és a lakáshoz járó négy négyzetméteres tároló, ahova rengeteg cuccot lehet pakolni. „A kétszer ekkora albérletünkben kimértük a 14 négyzetmétert és rájöttünk, hogy a többi teret alig használjuk” – mondja Viktor, aki a költözés óta ezermesterként hackeli a svéd minimálbútorokat. „Az egész lakás mottója a recycling lehetne, mindent a lakásra kell szabni.”

14 négyzetméter - Katt a galériáért!
14 négyzetméter – Katt a galériáért!
Fotó: Neményi Márton

A házibuliteszten már ők is túl vannak, öt-hat fővel jól működött a dolog, az egyedüli sarkalatos pont a mellékhelyiség. A vécé ugyanis nem szeparált, hanem a konyhaként, fürdő- és előszobaként is funkcionáló helyiségben van. „Ha vécére kell menni, szólunk egymásnak, addig a másik elmegy sétálni a kertbe. Ugyanez van akkor is, ha cimborák jönnek.” Ami viszont gondot okozhat, az az első közös tél, amitől a legtöbb barátjuk félti őket. „Mindenki azt mondta, hogy nem fogjuk kibírni egymást. Ez a rizikó benne van, de mindketten nagyon sokat dolgozunk, hétvégén elmegyünk ide-oda, gyakorlatilag aludni, enni, megnyugodni jövünk haza. Majd ha megorrolunk egymásra, akkor maximum én a kocsiban vagy a kamrában alszom” – mondja Viktor, majd hozzáteszi: „Szeretjük egymást annyira, hogy ez működni fog, én nem félek ettől.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top