Otthon

Új őrület: vadkakaó otthon

Törzse akár a fonott kalácsé, lombja dús, és viszonylag nagyméretű. Ez a szobanövény igazi különlegesség.

Új őrület: vadkakaó otthonA Dél-Amerikából származó a vadkakaó (Parchira aquatica) idén elárasztotta a nagyobb növényárudákat, még a barkácsáruházakat is. De lehet-e bátorságunk megvásárolni a nem éppen olcsó, mérettől függően 5 és 10 ezer forint közötti áron kínált trópusi csodát?

Először is mérjük fel, elég magas-e a helyiség, ahová a vadkakaót állítani szeretnénk, hiszen eredeti élőhelyén ez a fa akár 25 méter magasra is megnő. Persze egy lakásban még csak imitálni sem lehet az

Meggazdagszunk
A fonott törzs nem a természet műve, hanem egy agyafúrt kertészé, aki kitalálta, hogy a strapabíró vadkakaót ilyen módon teszi izgalmassá, s jól eladhatóvá a piacon. Terve bejött, ötletén meggazdagodott. Ezért hívják számos országban pénzhozó fának is a ezt a növényt.

ideális létfeltételeket – például a trópusi, vízparti környezetet és a fényt –, de a vadkakaó, ha kicsit is jól érzi magát, akár fél métert is gyarapodhat évente. Kedveli a párás, meleg levegőt, értelemszerűen a száraz hideget viszont rosszul viseli. Akár el is búcsúzhatunk tőle, ha környezete 12-15 fok alá hűl. Sugárzó hőnek kitenni is nagy hiba, radiátor vagy kályha közelébe ez a növény nem kerülhet. Meghálálja, ha kétnaponta lespricceljük le a leveleit. Bár kedveli a vizet, a téli szezonban csak módjával öntözzük, annál is inkább, mert vaskos szárában képes raktározni a nedvességet. Tápozása télen nem, inkább nyáron aktuális.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top