Otthon

Dobd fel a lakást világító üvegház burával!

Ha sötét, sivár és élettelen a konyhád vagy a nappalid, szerezz be egy üvegházként is működő lámpaburát és kapcsold fel a villanyt!

Dobd fel a lakást világító üvegház-burával!Sokszor hallottuk már, hogy akkor lesz igazán élhető és szerethető egy otthon, ha elég világos, és a lakóhelyiségekbe valamilyen módon bekerül a természet. Egy cseh dizájner e két szempontot egyesítette ebben a különleges lámpaburában.

Az átlátszó üvegből készült bura alsó része visszahajlik, és körbefutó vájatot képez. Ezt töltik fel ültetőközeggel vagy termőfölddel, melybe törpe növésű növények palántáit ültetik. Nappaliba érdemes a sziklakerti növények közül választani, míg konyhai használat mellett illatos fűszernövények ajánlottak.

Beültetéskor, még felfüggesztés előtt alaposan be kell locsolni a földet. Később érdemes hetente kétszer gondoskodni a vízutánpótlástól. Ez a művelet igényel némi odafigyelést, de érdemes a bura felső részén található szellőzőnyílásokon keresztül öntözni – a villanyt ilyenkor kötelezően kapcsoljuk le! Az átlátszó, félig zárt térben a napi egy-két óra megvilágítás hatására a növények kialakítják a maguk mikroklímáját, s ha sikerül jól beállítani a rendszert, hosszú hónapokig nincs is gond a lakás élő dekorációjával.

Aki nem sajnálja a pénzt és energiát, ezen a cseh honlapon megrendelheti a világító floráriumot, azonban mi ezt tényleg csak haladóknak ajánljuk. Első lépésben inkább érdemes elsajátítani a palackkertészkedés összes csínját-bínját. Ehhez nincs másra szükség, mint a nagymama 3 vagy 5 literes uborkásüvegére, melyet érdemes elfektetve betelepíteni.

Így láss hozzá:

Dobd fel a lakást világító üvegház-burával!1. Az elfektetett befőttesüveg aljára kerüljön murva, erre morzsolj rá kevés faszenet, majd mehet rá a tőzeges föld. A természetes hatás kedvéért a hátsó részen alakíts ki dombocskát.

2. A kiválasztott növényeket nyomkodd bele az ültetőközegbe. Ügyesebben megy a művelet, ha hosszú nyelű (pl. fagylaltos) kanállal dolgozol. Mindösszesen 6-8 tő elegendő, de legalább egy kúszónövényt is válassz, az eredményezi ugyanis a dzsungelfeelinget.

3. Hurkapálcikára erősített parafadugó segítségével döngöld le frissen telepített növényeid töve körül a földet.

4. Ha végeztél, kösd le celofánnal az üveg száját. Ha párásodni kezd a florárium fala, egy-egy órára érdemes levenni a takarást.

5. Nem kell túl gyakran locsolni, de az öntözésre lehetőleg hosszú csőrű kannát válassz.

Nem törpenövéséről híres a legújabb spéci szobanövény. Igénytelen és hálás. Katt ide, ha érdekel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top