Otthon

Mielőtt mindent a szemétre dobnál, mérlegelj!

Évekig őrizgetünk rengeteg holmit. A legtöbbet azért, hátha jó lesz valamire, de sohasem jó, csak foglalja a helyet. Előfordul az is, hogy már régen ki akartuk dobni, de lustaságból a garázs sarkában maradt legalább 10 éve... A lomtalanítás idején megszabadulhatunk a helyrabló porfogóktól, de miért kerüljenek szemétre a kincsek is?

Mielőtt mindent a szemétre dobnál, mérlegelj!A lomtalanítás pezsgéssel tölti fel a várost. Akiben van egy kis hajlandóság vagy egyszerűen jó szeme van az értékes, ám szemétre vetett tárgyakhoz, valódi kincsekre találhat »

Nemcsak a profi lomizók észjárásával célszerű végignézni a kidobásra ítélt holmikon, azaz mi az, ami még használható, vagy mi az, amiben eladható fém található, hanem olyan őrületekkel is számolni kell, mint a divat. Utóbbiról köztudott, hogy ismétli magát, tehát a 25-30 évvel ezelőtti, megunt, kinőtt ruhák most éppen a vintage őrület legkeresettebb darabjai.

Nincs ez másként a lakberendezési tárgyakkal sem. Első felindulásból nem érdemes kidobni a 30 éve utált, ám a közelmúltban lecserélt csillárt sem, mert a retroőrület még mindig tart, és talán éppen egy ilyen csillárra áhítozik valaki. Az Ecserin borsos áron rá is sóznák. Talán éppen a mi csillárunkat. De miért más keressen rajta? A megunt, feleslegessé vált holmikat mi magunk is eladhatjuk akár évközben is, nem kell megvárni a lomtalanítást. Szintén egész évben lehetőség van arra, ha csak szabadulni akarunk holmiktól, hogy felajánljuk elvitelre.

Legegyszerűbb az interneten hirdetni. A hirdetéssel ugyan foglalkozni kell, de ez gyakorlat nélkül sem bonyolult. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a képes hirdetések hatékonyabbak. A vevők ugyanis feltételezik, hogy az eladó szebbnek szeretné látni a portékáját, mint amilyen valójában, ezért a saját szemüknek hisznek. Szintén a vevők dolgát könnyíti, ha a holmit a megfelelő kategóriába soroljuk. A hirdetésben szükséges a korrekt tájékoztatás, nem szabad elhallgatni a hibákat és a sérüléseket sem, ezek ugyan csökkentik az árat, de ritkán veszik el a vásárlási kedvet.

Mielőtt mindent a szemétre dobnál, mérlegelj!
 

Nehezebb megválni a drága pénzen vásárolt, ám gyorsan avuló műszaki cikkektől. Szinte hihetetlen, hogy egy 10 évvel ezelőtt vett számítógép javíthatatlan és használhatatlan. De ugyanez jellemző a porszívókra, hajszárítókra és mobiltelefonokra is. Fontos tudni, hogy a műszaki cikkek egy része nem dobható se a szemétbe, se a lomtalanításba, mert veszélyes hulladéknak minősül (monitor, számítógép, mobiltelefon stb.), de műszaki áruházban leadható.

Az áruházak gyakran hirdetnek olyan akciókat, amelyben a régi készüléket beszámítják az új árában, ezzel csökkenthetjük a veszteségünket és a veszélyes hulladéktól is megszabadulhatunk. Műszaki cikkeknél azonban nem érdemes megvárni a teljes avulást, hanem a kütyüket néhány év elteltével el kell adni, az értük kapott pénzt kiegészíteni és újat venni. Igaz, hogy így 1-2 évente újabb ráfordítást igényelnek, azonban a legújabb technikai újdonságokat használhatjuk nagyobb csalódás és nagyobb anyagi veszteség nélkül.

Mielőtt mindent a szemétre dobnál, mérlegelj!
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top