Otthon

Amikor a konyhád megkeseríti az életed

Az egyik a félhomályban hunyorog, a másiknak a dereka fáj állandóan, a harmadik alig győz szaladgálni a rosszul tervezett konyha miatt. Háziasszonyok mesélik el, milyen hibákat érdemes elkerülni.

Amikor a konyhád megkeseríti az életedA konyhatervezés legtöbbet emlegetett alapszabálya, hogy a sütő, a mosogató és a tűzhely háromszög alakban helyezkedjenek el, mert így mindent könnyen és gyorsan el lehet érni. Ennél is fontosabb viszont, hogy a saját igényeinkre szabjuk a konyhát, mert ha például egyszerre többen szoktunk benne tüsténkedni, akkor a hagyományos konyhai háromszögben egymás sarkán fogunk tipródni.

Más kárán tanul az okos

Az első saját konyha után már könnyebb okosnak lenni, azt biztosan tudjuk, mit nem fogunk újra elrontani. A korábbi tapasztalatok alapján lőhetjük be, mekkora konyhapultra van szükségünk, hová mennyi világítás, konnektor kerüljön, és mennyi tárolóhely kell a felszereléseinknek. Azt sem árt figyelembe venni, hogy könnyen tisztán lehessen tartani a felületeket, és jó, ha az edényeket, poharakat, fűszereket azon a környéken tároljuk, ahol majd használjuk őket. Körbekérdeztünk, ki milyen konyhai bakikkal kénytelen együtt élni, hogy mások is okulhassanak belőle.

„Nálunk például a kamrában van a hűtő, mivel ott fér el. Jó, mert ott hűvös is van, viszont egy nap ötszázszor kell nyitni-csukni az ajtót, dől be a hideg, állandó a tumultus a kamraajtóban. A mosogató-tűzhely-hűtő bűvös hármasa tényleg szentírás kellene legyen” – szavazott a hagyományos konyhai elosztásra egy kisgyerekes megszólalónk.

Hátfájás és állandó törölgetés

„Nekem a hátam mögött van a lámpa, sosem látom, hogy mit csinálok” – mesélte egy másik háziasszony, aki rendszeresen ad sokfős vacsorákat, mégsem sikerült tökéletesre belőni a konyháját. A világításra nem egyedül ő panaszkodott, más is bánta, hogy nem tervezett a pult fölé lámpát. Ezen legalább könnyű javítani, rosszabbul járt az, aki az újonnan vett lakásban használat közben jött rá, hogy a konyha csak dísznek készülhetett, mert konnektor egy szem sem került oda, így az étkezőben pirítják a kenyeret, főzik a kávét, forralják a vizet és használják a turmixgépet.

A mosogató is bosszantó problémák forrása lehet, volt, akinek évekig fájt a dereka, mert túl alacsonyra tervezték. Ennek az lett a vége, hogy az egész konyhabútort meg kellett emelni, hogy ne legyen kínszenvedés a mosogatás. „Nálunk egy ismerős bútoros csinálta a konyhát, gyönyörűen néz ki, egy baja van, hogy a pultot nem sikerült vízszintesre igazítani – kezdett bele a 29 éves Réka. – A mosogató mellett van egy lejtős rész, ahol mindig kialakul egy kisebb tócsa. Mosogatás után ezt mindig fel kell itatni egy törlőkendővel, úgy háromfacsarásnyi jön ki belőle.”

Kétbalkezes szerelő

Viszont ha a tervezés még tökéletes is, a szerelők is követhetnek el merényleteket a berendezés ellen. „Az asztalos rosszul mérte le a kör alakú mosogató átmérőjét, és három centivel nagyobb sugarú kört vágott a méregdrága munkalapba – mesélte nekünk Éva, hogyan készült élete első konyhája. – Embert ennyire elsápadni még nem láttam. Végül kifizette a munkalapot. Aztán a vízszerelő is nagyon ügyes munkát végzett, a falból úgy vezette ki a hideg és meleg víz kivezetőjét, hogy azok nincsenek egy szintben, és a mélységük sem egyforma. A végeredmény egy azóta is elcseszett, csálé csap, amit mindenféle alátétekkel igyekeztünk szintbe hozni.”

Amikor a konyhád megkeseríti az életed

Klasszikus konyhai hiba, amikor a rengeteg szekrényajtó nincs kibékülve egymással, és ha az egyik nyitva van, akkor ütközne egy másikkal. „Nekem úgy tervezték be, hogy az az ajtó, amire a szemetest erősítették, nem bírt teljesen kinyílni, vagyis ütközött a másik nyitott ajtóval” – hozott egy példát egy harmincas háziasszony, aki attól is szenved, hogy a felfelé nyíló szekrényajtók pár év után elfáradtak, és amikor kinyitják három másodperc után a fejükre esik, ha nem vigyáznak.

Kicsi és nagy

Kis konyhát nehéz tökéletesre tervezni. Hallottunk olyat, hogy egy pesti albérletben tíz centi választotta el egymástól a tűzhelyet és a mosogatót, és a mosogató fölé belógott a szárító, így csak görnyedezve lehetett hozzáférni. A nagy konyhával is mellé lehet fogni. Egy kétgyerekes édesanya mesélte, hogy csak miután kialakították a szép új lakás tágas konyháját, esett le nekik, hogy a mosogató és a tűzhely között feleslegesen óriási távolságot hagytak.

Mivel a konyhában állandóan csöpög, fröcsög, potyog valami, az sem mindegy, mennyire könnyű tisztán tartani a padlót és a pultot. „Nálunk az olcsó, világos narancssárga járólap egyfolytában koszosnak látszik, és ugyanez a helyzet a vajszínű, feketével pöttyözött konyhapulttal. Azt hittük, ezen majd nem látszik meg olyan hamar a kosz, de ha csak a közelébe megy az ember, azonnal le kell takarítani az egészet, mert minden csepp borzasztó feltűnő rajta” – panaszkodott egy első konyhás megkérdezettünk. 

A hibalehetőségek száma szinte végtelen. Ha nem ismertél rá a cikkben a saját konyhád hiányosságára, írd meg kommentben, mire érdemes még odafigyelni! Kivéve persze, ha a te konyhád abszolút tökéletes.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top