Otthon

Tökfaragáson túl: 5+1 kreatív dekortipp halloweenre

Ha nem tudsz vagy nem akarsz tököt faragni, másképp is becsempészheted a halloween hangulatát a lakásba vagy a kertbe.

Fesd meg!

Ahelyett, hogy a nagykéssel bűvészkednél, akár meg is festheted a tököt. Ez a tökfaragásnál jóval kevésbé balesetveszélyes tevékenység, így akár a gyerekek is bekapcsolódhatnak.

Kép: Northfoto
Kép: Northfoto

 

Festés előtt tisztítsd meg a tököt mindenféle szennyeződéstől, majd töröld teljesen szárazra! A festéshez legegyszerűbb, ha akrilfestéket használsz, de akár az alkoholos filc is megteszi. Ha azt szeretnéd, hogy tartósabb legyen a végeredmény, száradás után fújd le színtelen lakkal a tököt!

Ragassz, tekerj!

A tök héjára nemcsak festhetsz, de ragaszthatsz is, például színes őszi leveleket. A célra a legmegfelelőbb a dekupázsragasztó, ezt lapos ecsettel kend fel a levél egyik oldalára, majd ezzel lefelé helyezd a tökre, és szintén az ecsettel óvatosan simítsd rá!

Kép: bhg.com
Kép: bhg.com

 

A múmiatök is egy kimondottan egyszerűen elkészíthető dekoráció: ragassz fel két – hobbiboltokban beszerezhető – műanyag szemet a tökre, majd tekerd körbe kötözőgézzel!

Tökmentes lámpás

Abban az esetben, ha nincs kedved hazavonszolni egy tököt, akár üres befőttesüvegekből is készíthetsz halloweenlámpásokat.

Kép: Etsy
Kép: Etsy

 

Ezek szintén dekupázstechnikával készülnek – erről részletesebben ide kattintva olvashatsz. A címkéktől és szennyeződésektől megtisztított üvegekre dekupázsragasztóval ragassz narancsszínű dekupázspapírt vagy szalvétát! Ha arcot is szeretnél adni a lámpásoknak, ragassz rájuk néhány műanyag szemet is! Száradás után helyezz mécsest az üvegekbe!

Pókháló

Ezt a pókhálós ablakdíszt akár az ollóval már bánni tudó gyerekek is elkészíthetik. Vékony, fehér papírból vágj ki egy pókháló formát, ahhoz hasonló módon, mintha papírterítő készülne. A pókot fekete papírból vágd ki és ragaszd a pókhálóra!

Kép: artfulparent.com
Kép: artfulparent.com

 

Az ablakon ne celluxszal, inkább egy kis darab gyurmaragasztóval rögzítsd, azt ugyanis könnyebb lesz eltávolítani. Még mutatósabb, ha több, különböző méretű pókháló kerül egymás mellé.

Szellemkoszorú

Az ajtódíszhez először is 40-50 darab kísértetre lesz szükséged, ezeket szintén legyárthatják akár a gyerekek is: a papír zsebkendők közepébe csomagoljatok egy-egy kis darab vattapamacsot és cérnával kössétek meg a „nyakánál”, majd fekete filccel rajzoljatok arcot a szellemeknek!

KÉp: diydelray.com
Kép: diydelray.com

 

Ha ez megvan, akkor egy natúr – barkácsáruházakban, dekorboltokban beszerezhető – szalmakoszorúra tűzögesd fel a figurákat gombostűkkel vagy ragasztópisztollyal! A gombostűs megoldás előnye, hogy halloween elmúltával a szellemeket könnyedén leszedheted, és a szalmakoszorút újrahasznosíthatod például karácsonyi ajtódísz vagy adventi koszorú készítésekor.

Halloween-terrárium

A polcon vagy akár az asztalon is mutatós lehet egy halloween témájú terráriumdísz. Ami mindenképp kell hozzá, az egy nagyobbacska üvegedény, például használaton kívüli cukortartó vagy befőttesüveg. Innentől pedig már csak a fantáziádon múlik a kompozíció.

Kéek: Sewcando / ecotherapynut
Képek: Sewcando / ecotherapynut

 

A legolcsóbb megoldás, ha a terráriumba kerülő elemeket színes papírból vágod ki, de használhatsz dekorkavicsot, ágakat, leveleket, saját készítésű gyurmafigurákat, vagy akár előregyártottakat is, ilyeneket most a hobbiboltoktól kezdve a drogériákig számos helyen beszerezhetsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top