Otthon

Csináld magad: lámpa fonalból

Pár óra munkával olcsó és látványos lámpát készíthetünk a nappaliba.

Egy kis ügyeskedés árán olyan dizájnlámpánk lehet, amit nyugaton 100-500 ezer forintokért árulnak a menő helyeken. Az eredetit egy Bertjan Pot nevű játékos holland dizájner tervezte, de rengetegen elkezdték másolni, és mivel mások már kikísérletezték a biztos módszert, otthon magunk is könnyen előállíthatjuk fonalból. A módszer ahhoz hasonló, ahogyan a nagyi csipketerítőjéből készíthetünk lámpát.

Amire szükségünk lesz:


• sok-sok fonal

• tapétaragasztó

• egy nagy ülőlabda

• pumpa a felfújáshoz

• folpack

• alkoholos filc

• egy tálka a ragasztónak


A hozzávalók beszerzése előtt még azt sem árt kitalálni, mivel felfüggesztjük majd fel a lámpaburát. Ha ezt nem akarjuk házibarkács módszerrel megoldani, akkor használhatjuk az IKEA-ban 695 forintért kapható Regolit nevű rizspapír függőlámpa alkatrészét. 



Ha felkészültünk az alkotásra, akkor először tekintsük át képekben, mire készülünk:

Csináld magad: lámpa fonalból
Fotó: Pinterest

A lépések

Miután fellelkesedtünk, keverjük ki a tálkában a papírragasztót, majd eresszük bele a szétgubancolt fonalat, és dolgozzuk meg, hogy jól átitassa. Ezután fújjuk fel a labdát akkorára, amekkora gömblámpát szeretnénk, jelöljük be rajta, mekkora lyukat kell hagynunk a tetején a felfüggesztéshez, majd tekerjük be az egészet folpackkal, hogy ne legyen ragasztós.

Most elkezdhetjük beszőni a labdát a ragacsos fonallal; próbáljuk minél szorosabbra tekerni, kezdjük vízszintes irányba, majd folytassuk függőlegesen. A fonal végét rejtsük el a bura tetején, igazítsunk a formáján, majd hagyjuk egy napot száradni. A végén eresszük le a labdát, húzzuk ki az új dizájnlámpánkból, majd akasszuk fel a kész művet, és kapcsoljuk fel a villanyt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top