Otthon

Csináld magad: trendi strandmatrac

Mire heveredjünk le a kertbe vagy a strandra, ami puha, de nem sajnáljuk, hogy sáros lesz? Hát a saját készítésű hencsergőnkre. Újrahasznosítók előnyben.

Kicsit talán úgy tűnik, mintha idén kimaradt volna a tavasz, de kezemet a szívemre téve, őszintén mondom, hogy nekem ez a mostani időjárás is nagyon tetszik. Persze jó lett volna egy kis átmenet, de üsse kő, képes vagyok lépést tartani a 25 fokkal, és el tudom viselni, hogy ki kell feküdni a kertbe egy kis sziesztára hétvégén ebéd után.

Csináld magad: trendi strandmatrac

Mire heveredjünk le?

Apropó, kifekvés a kertbe. Régi vágyam, hogy legyen egy puha, nagy strandmatracom, azaz hencsergőm, amit nem féltek attól, hogy sáros, homokos, iszapos lesz alulról, viszont nem ronda. Egyszerre talán soknak tűnhet ez a kívánság, de higgyétek el: létezik ilyen hencsergő! Megvarrtam! Megmutatom, hogyan.

Amire szükségünk lesz

Csináld magad: trendi kerti hentergő

• Egy vékony nyári paplan (használt, régi, vagy a legolcsóbb skandináv megoldás, például ez)
• 140 cm széles, 2 méter hosszú, vicces mintájú viaszos vászon
• 140 cm széles, 2 méter hosszú pamutanyag (itt szóba jöhet régi paplanhuzat, aminek a mintája illeszkedik a viaszos vászonhoz, vagy régi abrosz, vagy a fent már említett skandináv megoldásból a legolcsóbb ágyneműhuzat)
• 7 méter pamut ferdepánt
• Varrógép, cérna, olló, gombostű

Tipp:

Érdemes a varrógépet egy nagy asztalra elhelyezni, ami mellett lesz elég helye a nagy paplannak. Egyszerűbb úgy varrni, hogy a paplan és az anyagok súlya nem húzza le a varrást, hanem szépen a gép mellett fekszik!

Így készítsük el

1. Terítsük ki a viaszos vásznat mintával lefelé.
2. Terítsük rá a paplant, simogassuk ki a ráncokat, hogy mindenhol szépen feküdjön.
3. Terítsük rá a mintás pamutanyagot mintával felfelé. Ezt is illesszük szépen a paplanra.

Csináld magad: trendi kerti hentergő

4. Gombostűzzük körbe az egész takarót! Erre azért van szükség, mert varrás közben könnyen elcsúszhat az anyag-ide oda. Gombostűzés közben látni fogjuk, ha erre-arra feszül, ezt igazgassuk el, tűzzük újra.

Csináld magad: trendi kerti hentergő

5. Fogjuk meg a takarócsomagot, és az egyik szélére illesszük rá a ferdepántot úgy, hogy a pántot széthajtjuk, és a pamut anyag színére fektetjük szín oldallal. A pánt széle és az anyag széle találkozik. Kezdjük el összevarrni a takarót, és egyben varrjuk rá a ferdepántot is!

Csináld magad: trendi kerti hentergő

Tipp:
A ferdepánt pontos felvarrásához nézzétek meg ezt a szuper videót, ha a képes leírásom nem segítene eleget:

Vagy itt találtok egy másikat angol nyelven.

6. Varrjuk körbe a takarót a ferdepánttal!
7. Most hajtsuk át a pántot a viaszos vásznas oldalra, és hajtsuk a helyére. Varrjuk végig ezt az oldalt is.

Csináld magad: trendi kerti hentergő

Ha van maradék anyag, és pár elfekvő kispárna, akkor pár egyenes varrással készítsünk huzatot hozzájuk. Mennyivel kényelmesebb lesz így hencseregni, meglásd!

Csináld magad: trendi strandmatrac

Jó pihenést! – üzeni nektek az asszisztensem, aki mint mindig, most is nagy segítséget nyújtott a kerti fotózásban:

Csináld magad: trendi kerti hentergő

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top