Otthon

Így óvd a hőségben a kutyádat!

Nem csak minket, bundás barátainkat is megviseli a kánikula, hiszen ők még izzadni sem tudnak. Ilyenkor rájuk is jobban oda kell figyelni, és azt se hagyjuk annyiban, ha tűző napon kikötött állatot látunk. Ez is állatkínzás, ami büntethető.

Néhol a nyári kánikulában a tűző napon, árnyéktól mentes helyen, láncra verve tartanak kutyát. Az ilyen állatok kis időn belül hőgutát kaphatnak, és el is pusztulhatnak, figyelmeztet az Orpheus Állatvédő Egyesület. A felelőtlen gazda ilyen esetben az állatkínzás bűncselekményét követi el, ami két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Így óvd a hőségben a kutyádat!

Az egyesület segélytelefonján a nagy nyári kánikulában aggódó állatbarátok körében rendszeres téma a tűző napon kikötött, víz nélkül tartott állatok számára történő segítségkérés. Gyakran felejtenek emberek kertben, udvaron egy-két napig házi kedvenceket, vagy akár tovább is. Előfordul, hogy étlen-szomjan szenvednek az állatok. Szerencsére egyre többen néznek tovább a saját kerítésükön túlra is, így az állatkínzókat könnyebb megállítani.

Nem tudnak izzadni, ezért lihegnek

A kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon, a déli forróságban. Ha mégis ezt kell tennie, akkor tudnunk kell, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek. A kutya nem tud izzadni, s ez komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő. Ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát.

A 3 legfontosabb tanács kutyatulajdonosoknak a kánikula idejére:

– A nagy nyári kánikulában se feledkezzünk el a játékról és a nagyobb sétákról, melyeket kora délelőttre és késő délutánra időzítsük.
– Állatunk számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni.
– Kedvencünknek az élelem mellé naponta többször biztosítsunk friss ivóvizet.

Ne hagyjuk a kocsiban

A nagy nyári kánikulát könnyebben átvészelik házi kedvenceink, ha hűvös helyen készítünk kuckót számukra. Fontos a napjában többször újratöltött vizestál. Ha módunkban áll, nedvesítsük be az állat bundáját, úsztassuk, és legfőképp ne kívánjunk tőle „csúcsteljesítményt”. A nagy nyári melegben ne zárjuk be az állatot napfény által felforrósított autóba se.

Így óvd a hőségben a kutyádat!

Ha megtörtént a baj, és látjuk, hogy egy állat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtolulás vagy hőguta is. Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben. A háziállatokért a gazdák a felelősek. Egy kis odafigyeléssel elkerülhető lehet, hogy az állatok szenvedjenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top