Otthon

Megható: csodát építettek a szemétből

Egy dél-amerikai szegénynegyed lakónak az ad reményt, hogy a gyerekeik zenélni tanulhatnak. Igaz, hangszerre nincsen pénzük, de szemétből fabrikáltak maguknak egy egész zenekarra valót.

Kilátástalan helyzetből vágta ki magát egy aprócska paraguayi közösség, ahol a családok abból élnek, hogy a szeméttelepeken talált anyagokat hasznosítják újra. A dél-amerikai Cateura szegénynegyede maga is egy szemétlerakóra épült a főváros közelében, és azt gondolhatnánk, hogy az ott lakóknak nincs sok okuk az optimizmusra.

Nem volt pénz hangszerre, hát csináltak

A reménytelenségből a leleményesség és a zene húzta ki őket: amikor találtak egy olajoshordót, hangszert készítettek belőle, és később egyre több gyerek kezdett el újrahasznosított hangszereken zenélni. Nemcsak hegedűt, nagybőgőt, de fuvolát, klarinétot is készítettek a mások által eldobált dobozokból, villákból, vízcsövekből, kupakokból, fahulladékból.

Mára egy egész zenekart létrehoztak a gyerekekkel, miközben az új hangszereket sosem tudták volna megfizetni, hiszen egy szál hegedű többe kerül, mint amennyit egy ház ér a telepen.

„Az életem teljesen értelmetlen volna zene nélkül” – mondja az egyik kislány a zenekar életét bemutató megható videón, amiben több gyerek is játszik egy kicsit a hangszerén. A zenekar története megmozgatta a világot, a Facebookon több mint 160 ezer a rajongóik száma, és már Emma Watson is megosztotta a videójukat a Twitteren. Három évvel ezelőtt kezdték el forgatni az életükről szóló dokumentumfilmet, és a neten több mint 40 millió forintot adtak össze az emberek a világ minden tájáról, hogy sikerüljön befejezni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top