Otthon

Trükk: így nálad is nőhet mangó

A mangó hatalmas magja szinte kelleti magát, hogy felneveljük. Ha ismerjük a trükkös technikáját, akkor ez nem is bonyolult feladat.

Kísérletező kedvű hobbikertészek gyakran próbálkoznak a boltokban újdonságként feltűnő növények, gyümölcsök házi szaporításával. Több-kevesebb eredménnyel. A siker érdekében most a mangó (Mangifera indica) csíráztatásához adunk pár ötletet.

Érett gyümölcsöt vegyünk

A sikeres nevelés egyik feltétele, hogy érett anyát, azaz szép színes, kellően puha mangógyümölcsöt válasszunk. Az éretlen gyümölcs magja kevésbé csíraképes.

Legyünk gyorsak

 Trükk: így nálad is nőhet mangó

Az édes mangó elfogyasztása után a mag nem tölthet el hosszabb időt szárazon; egy-két napon belül ültessük el. Ha pár napra félretesszük, az még nem okoz problémát, csak ezalatt is fedjük be nedves homokkal, fűrészporral, vagy tegyük egy zacskóba, mohapárnára. Ha épp nem lenne otthon mohapárnánk, akkor azt bármilyen nedvszívó természetes anyaggal pótolhatjuk.

Szabadítsuk ki a magot!

A gyümölcshúst, amennyire csak lehet, távolítsuk el a kagyló alakú, szőrös maghéjról. A kemény maghéjat óvatosan nyissuk fel egy tompa kés segítségével: finoman, hogy a puha magot ne sértsük meg, a kagyló domború peremét vágjuk körbe. Ha ezzel megvagyunk, a magocska elvileg könnyedén kicsúszik a kagylóhéjból. Ha csak egy töpörödött, fejletlen valamit találunk a magházban, akkor azt kidobhatjuk, hiába is próbálkoznánk csíráztatásával.

A maghéj eltávolításával meggyorsíthatjuk a kelést. Ha biztosra akarunk menni, kezeljük gombaölővel, majd haladéktalanul ültessük el a babszemnyi mangócsemetét.

Mibe, hogyan ültessük, és hogyan neveljük? Teremhet-e rajta mangó? Tovább a hobbikert-hu-ra!
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top