Otthon

Nyomoztunk: tényleg kreatívabbak a balkezesek?

Jó vagy rossz hír, ha kiderül a gyermekedről, hogy balkezes? Mit lehet tenni, ha nem szeretnéd, hogy az legyen? A balkezesek tényleg tipikusan kreatív emberek? Saját felméréssel kerestük a választ.

Minket is foglalkoztat a balkezesség, és a nyomasztó kérdések az őszi iskolakezdés után most kifejezetten felerősödtek bennünk. Így aztán a magunk házi módszerével vizsgáltuk ki a kérdést, egy nem reprezentatív felmérést készítettünk a kreatív embereket tömörítő Meska.hu segítségével.
 

Hú de sokan…

A művészek, írók világában, a politikai életben, a sportolók, a színészek, a tudósok és a zenészek között gyakran emlegetünk balkezeseket: Goethe, Kafka, Tom Cruise, Julia Roberts, Paul McCartney, Iggy Popp és a sort még hosszan lehetne folytatni. Összességében úgy tűnik, mintha az ismert, kreatív területeken tevékenykedő emberek között jelentős számban lennének a balkezesek.

 
Nyomoztunk: tényleg kreatívabbak a balkezesek?
 
Nyomoztunk: tényleg kreatívabbak a balkezesek?
 
Nyomoztunk: tényleg kreatívabbak a balkezesek?

Még több híres balkezes

Leonardo da Vinci, Picasso, Benjamin Franklin, Napóleon, Bill Gates, Fisichella, Navratilova, Morgan Freeman, Sarah Jessica Parker, Brad Pitt, Emma Thompson, Arisztotelész, Marie Curie, Tesla, Jimi Hendrix, Nagy Sándor; a magyarok közül Petőfi Sándor, Papp László, Benedek Tibor, Kispál András

Felmértük

Az épp a napokban ötödik születésnapját ünneplő Meska.hu-n rengeteg alkotó ember gyűlt össze, hisz a portál a magyar kézművesek online piactere. Összesen 3600 regisztrált iparművész és kézműves árulja náluk portékáit azoknak, akik egyedi tárgyakra, különleges ajándékokra vágynak. A portál alkotóiról így joggal feltételezhetjük, hogy alapvetően kreatív emberek.
 
Közös felmérésünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy a kézművesek között vajon hogyan oszlik meg a jobb- és balkezesek aránya. A 163 válaszoló 12 százaléka vallotta azt magáról, hogy balkezes, 83 százalék pedig, hogy a jobb a domináns keze.

Tévhit csupán

Ez az eredmény teljesen egybeesik a nemzetközi átlaggal: kutatások szerint a felnőtt lakosság körében körülbelül minden hetedik ember balkezes. Azaz nem találtunk kiugróan sok balkezest a kreatív emberek között. A Nők Lapja Café-Meska felmérésből így az következik, hogy közkeletű tévhit csupán, hogy a balkezesek kreatívabbak volnának. Ezen az állásponton van a tudomány is, legalábbis eddig nem nagyon találtak a tévhitet elég meggyőzően alátámasztó bizonyítékokat.

Valamit mégis tudnak

Nyomoztunk: tényleg kreatívabbak a balkezesek?Igaz, a saját tapasztalataink azt mutatják, hogy a balkezesek hatékonyabban képesek egy-egy problémát, szituációt továbbgondolni, újabbnál újabb koncepciókat gyártani, sőt bizonyos helyzetekben gyorsabban gondolkodnak. Pont erre jutott egy tanulmány, ami a Journal of American Psychology folyóiratban jelent meg. Azt írták, egy dologban valóban jobbak valamivel a balkezesek: ügyesebben találnak sokféle megoldási lehetőséget egy adott problémára.

Érdekesség még, hogy felmérésünkben a válaszadók 5 százaléka ambidexternek, vagyis kétkezesnek mondta magát – ők azok az emberek, akik mind a jobb, mind a bal kezükkel ugyanolyan ügyesek.
 

Balkezes a gyerek? – gyorsteszt

Most, hogy beköszöntött az ősz, és vele együtt az iskola is, sok szülő fejében megfogalmazódik a kérdés: vajon az én gyermekem balkezes? Nos, ha valaki nem tudja egyértelműen a választ, akkor az alábbi gyorstesztet javasoljuk: figyeld meg, hogy ha a gyermeked spontán módon integet, akkor melyik kezét használja!

Nem kétbalkezes a balkezes

Ha kiderült, hogy balkezes, akkor ne ijedj meg, nincs mitől félni! Bár régen a balkezességet a sutasággal, sőt a balsorssal, a balszerencsével, a balfékséggel, a kétbalkezességgel is összekapcsolta a szájhagyomány, ma már számtalan előnyt is fel lehet sorakoztatni a jelenség mellett, de most csak párat említünk: ha például sebész lesz a gyermekedből, akkor nagyon sokszor veszi majd hasznát annak, ha a bal keze is ügyes; vagy ha sportoló válik belőle, akkor igazi meglepetést tud majd okozni a jobbkezes ellenfeleknek.

Az átszoktatás egyébként nagyon súlyos következményekkel is járhat: például dadogáshoz vezethet, diszlexiát (olvasási zavart), diszgráfiát (írási zavart), diszkalkuliát (számolási zavart) okozhat, sőt egyensúlyzavart, magatartásbeli problémákat és egyéb lelki gondokat is! Ne próbáld meg átszoktatni, inkább örülj neki, hogy egy jó problémamegoldó gyermeked van, aki, ki tudja, talán híres színész, író vagy éppen zenész lesz!
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top