Otthon

“Kedvesnek lenni menő”

Schall Eszter képekkel és feliratokkal harcol a magyarok rosszkedve ellen. A 26 éves grafikus egy egész sorozatot készített, aminek minden darabja pozitív gondolkodásra csábít. A <a href="http://www.meska.hu/Shop/index/2562">Meska alkotója</a> rátapintott, mire van szükségünk, és meg is adja nekünk. A vásárlói között felbukkant már Szalóki Ági és Harcsa Veronika is, de a legszebb dicséretet eddig egy kétéves kisgyerektől kapta.

– Miért olyan képeket készítesz, amelyeknek egyszerű az üzenete, ráadásul végtelenül pozitív?
– Azt vettem észre, hogy a barátaim, az ismerőseim, a közvetlen környezetem is rengeteget panaszkodik. Ugyanakkor azt is látom, nem csoda, hogy ilyen negatív gondolatokkal van tele az emberek feje: a gazdasági válság, a közhangulat és a személyes történetek is könnyen elrontják, elronthatják az ember kedvét. Néha viszont túlzottan elszomorodunk, és csak a bajunkra koncentrálunk.

Pedig ha egy kicsit körbenéznénk, csodálatos dolgokat vehetnénk észre. Az embereknek tudatosan keresniük kellene a csodákat. És ez lehet szinte bármi. Az is, hogy szépen süt a nap, de az is, hogy milyen ütemesen kopog az eső. Nekem szükségem van ezekre a pozitív gondolatokra, és azt vettem észre, hogy sok más embernek is, ezt bizonyítja, hogy a netes kézműves boltomban pont ezek a képek, a digitális nyomatok a legkelendőbbek.

– Milyen technikával készülnek a képeid?
– Kézzel megrajzolom, aztán a körvonalas rajzot beviszem a gépbe, vektorizálom. Így a számítógépen akármekkorára fel tudom nagyítani, aztán itt alakítom ki a színeket, a textúrát. Ezt a technikát egyébként nem tanultam sehol, magamnak fejlesztettem ki, és nagyon megszerettem, mert rengeteg lehetőséget rejt. De bevallom, az azért hiányzik, hogy nem kell festékeket vennem, nincs festékszag, és a ruhám, a kezem sem lesz tele színes pacákkal a nap végére.

Kattints a képre Eszter többi munkájáért!
Kattints a képre Eszter többi munkájáért!

– Mi volt eddig a legjobb visszajelzés, amit az alkotásaidra kaptál?
– Sok mindennel foglalkozom, a képek mellett képeslapokat, táskákat, bögréket készítek, sőt vásárolt már ékszert tőlem Szalóki Ági és Harcsa Veronika is! De illusztrátor is vagyok, főleg mesekönyvekre specializálódtam. Nagyon meghatódtam, amikor egyszer egy vásáron odahozott egy anyuka a karjában a standomhoz egy kétéves kisgyereket, és a kisgyerek felismerte a rajzomat a mesekönyvből. Ennek úgy adta jelét, hogy elkezdett édesen gügyögni. Talán ez az egyik legemlékezetesebb visszajelzés, amit kaptam.

– Manapság azt hallani mindenhol, hogy alkotásból nem lehet megélni. Neked hogy sikerül mégis?
– Nyilván sok minden kell hozzá, de én azt szoktam mondani, hogy légy kedves, következetes, ismerkedj emberekkel, és meséld el mindenkinek, hogy mit csinálsz. Nekem egyébként sokat segített, hogy nagyon korán elkezdtem online árulni. Ez azért jó, mert ha valaki például ajándékot keres, és valami egyedit, különlegeset szeretne, akkor lehet, hogy egyáltalán nem is ismer engem vagy a munkáimat, de az interneten könnyen rám talál.

Kattints a képre Eszter többi munkájáért!
Kattints a képre Eszter többi munkájáért!

– Te vágysz valamire, vagy minden úgy jó az életedben, ahogy van?
– Most minden jó, de szeretnék majd férjet, gyereket és egy kertes házat; minden boldogságot, szakmait is, de elsősorban lelkieket. Azt vallom, hogy a család mindenek felett!

NÉVJEGY

Schall Eszter (26) grafikus, illusztrátor és ékszertervező. A Novus Művészeti Iskolában tanult grafikát, 2009-ben végzett. Eszter készítette például Nyulász Péter: A baba bab című mondókás könyve és az abból készült iPad applikáció rajzait, de az ő élénk színű és humoros illusztrációi elevenítik meg a Tarka kutya hová mégy című gyermekkönyv figuráit is, és az ő képei színesítik a 365 nap boldogság és a 365 nap inspiráció című idézetes könyveket. Volt már kiállítása többek között a Klebelsberg Kulturkúriában, a Castro Bistróban és az Odeonban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top