Otthon

Eláruljuk, mit dolgozik egy igazi örömbombagyáros!

<a href="http://www.meska.hu/Shop/index/114" target="_blank">Horváth Kata</a>, a Győrben élő festőnő egy igazi örömbombagyáros. És hogy ez mit jelent? Amikor fest, mosolyog, tehát örömet okoz saját magának, aztán az elkészült alkotás örömet okoz annak, aki ránéz és beleszeret a festménybe, vagy éppen <a href="http://www.meska.hu/find?q=aj%C3%A1nd%C3%A9k&sort=legnepszerubb" target="_blank">ajándékba</a> adja valaki másnak. És végül még a megajándékozottnál is tovább dagad az örömbomba. Hokata, a Meska alkotója számos családnak szerezett már felejthetetlen perceket többek között családi mesés portréival.

– Művészi nyomatokat, plakátokat, üveg ékszereket és vidám, színes dolgokat is készítesz papírból, de a legérdekesebbek a családi mesés portrék. Ezek micsodák pontosan?

– Ezek mindig egyedi megrendelésre készülnek. Kapok egy sztorit, egy családi történetet, pár kedves dolgot, tulajdonságot, ami arra jellemző, akiről a festmény készülni fog, és egy-két fotót. Ezen információk alapján összeáll a fejemben egy tiszta, vidám színekkel megálmodott történet. Egy mesekép, ami mintha egy varázslatos mesekönyvből lépne elő. Izgalmas akvarellek születnek így: egy-egy embernek, párnak, barátoknak, családnak a saját sztorija körvonalazódik ki, de az én „mesés” szemüvegemen keresztül.

Egyszer például azt mondta valaki, hogy egy festő-médium vagyok, mert ő csak annyi instrukciót adott az akvarellt ábrázoló helyszín elkészítéséhez, hogy a jelenet, amit szeretne, ha megfestenék, egy régi hangulatú kávéházban zajlott. Én ehhez kék-fehér csíkos tapétát festettem meg. Aki a képet ajándékba kapta, csak ámult-bámult, hogy nem pöttyös, virágos, vagy éppen sima tapéta került oda, hogy miként fordulhat elő, hogy pont a kék-fehér csíkokat álmodtam én is meg, ami valójában a helyszínen volt.

Megnézem
Összes kép (1)

– Hogyan jutott eszedbe, hogy ilyen családi portrékat készíts?
– 2008 decemberében megfestettem a kis családomat a 30 évvel azelőtti mivoltukban. Akkor már blogoltam, kitettem oda a képet, és szájhagyomány útján egyre jobban terjedt a híre, jöttek visszajelzések, sőt nagyon hamar konkrét megrendelések is. Nem sokkal ezután létrehoztam egy netes boltot is magamnak, így még szélesebb körhöz értek el a képeim.

– Melyik festményed, printed a legkedvesebb számodra?
Az őrangyal például, de A boldogság kék madara is közel áll hozzám, ráadásul ez az egyik legkeresettebb alkotásom. Talán azért, mert mindenkinek mond valamit, mindenkihez van egy személyes üzenete, hisz mindannyian a boldogságot keressük, arra vágyunk.

Ezenkívül van a Titkos szavak című sorozatom, ami számomra szintén nagyon kedves. Ez egy játék, és minden képen elrejtek egy idézetet vagy egy szót. Ezt kell megkeresni a színek és a formák világában. A képek segíthetnek a célok elérésében, a pozitív gondolatok ugyanis pozitív érzéseket, történéseket vonzanak.

– Sugárzik a hangod, kiegyensúlyozottságot, derűt sugallnak a képeid, úgy tűnik, boldog vagy. Van valami, amire mégis vágysz?
– Hát annak örülnék, ha legalább egy Hokata-alkotás eljutna Afrikába is, földrészileg ugyanis már csak ez hiányzik: Srí Lankától kezdve Amerikán át egészen Svédországig megtalálhatók otthonokban az akvarelljeim, ami nagyon jó érzéssel tölt el. Egyébként sorra teljesülnek a vágyaim. Korábban nagyon szerettem volna könyveket illusztrálni. Mára ez már nem álom, a negyedik könyvet illusztrálom.

Most is dolgozom valamin, ami igazából még titok, de annyit elárulhatok, hogy egy autista gyerekekről szóló, felnőtteknek szóló verseskönyvről van szó. És aminek még nagyon örülök: az első osztályos vizuális nevelés tankönyv borítóján is szerepel egy képem.

 
Eláruljuk, mit dolgozik egy igazi örömbombagyáros!NÉVJEGY
Horváth Kata Győrben él kis családjával, egy 16 éves lánya van. Azok közé a szerencsés emberek közé sorolja magát, akiknek a munkájuk a hobbijuk. Több mint húsz éve fest, négy önálló kiállítás van a háta mögött. Saját bevallása szerint „tárgylétrehozó-mániája” van, állandóan azon jár az esze, hogy miből mit lehetne kihozni. Nem dob ki egy papírcetlit sem, mert „az még jó lehet valamire”. Műterme a saját nappalijában van. Mottója: „Az ember nem annyira az Istent keresi, mint inkább a csodákat. És mivel az ember nem tud meglenni csoda nélkül, teremt magának újabb és újabb, immár saját csodákat.” Ha kíváncsi vagy a többi alkotására, itt megnézheted őket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top