Otthon

Ráültél a szemüvegedre? Nem baj, nyomtatunk újat!

A jövőben nem fogunk majd úgy búsulni, ha valamink eltörik, a melegszendvicssütőt sem kell kihajítani, ha csak a létfontosságú műanyag pöcök törött le róla: otthon nyomtathatunk újat helyette. Még távolinak tűnik, de a 3D nyomtatás legalább akkora változást hozhat az életünkben, mint mondjuk az autók elterjedése. Most magyar gyerekek próbálták ki, hogyan is működik ez a dolog.

Hogy mire jó a 3D nyomtató?

Erre próbálnak most rájönni nagyon sokan, nyomtatnak sportcipőt, fehérneműt, csinos gipszet törött karra, sőt, emberi szervet is, de fegyvert is. A hollandok idén nyáron egy házat kezdtek el felépíteni nyomtatott elemekből. A hétköznapjainkba nem holnap fog berobbanni, ehhez egyelőre túlságosan lassan nyomtatnak a gépek és drágák is, de Amerikában például működik olyan szolgáltatás, hogy az ember egy netes oldalon tervez magának egy mobiltokot, és kinyomtatják neki. Az első 3D nyomtatót már a nyolcvanas években megépítették, és használták is őket prototípusok gyártására, de csak mostanában kezdte el izgatni igazán az emberek fantáziáját ez a műfaj.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top