Otthon

Előtte és utána: retró bútorok új köntösben

Hogyan lesz csúnyából szép, illetve a kicsit megfáradtból mai darab? Bloggerünk összegyűjtötte a hazai retró bútorok átalakulásának legszembetűnőbb példáit. Így lesz a rút kiskacsából gyönyörű hattyú!

A hazai felújítások azért sokkal izgalmasabbak, mert nem mindegy, hogy milyen bútorkészletből gazdálkodunk. Az amerikai és a magyar retró nem ugyan az!  

Külföldi jó példákat gyorsan lehetett gyűjteni, de szerencsére az itthoni felhozatal is nagyon gazdag! Elsőként nézzük talán egyik kedvenc “felújítómat”, Wein Krisztinát, a Napi Szemtorna blog szerzőjének alkotásait.

Retró bútor új köntösben

 

Retró bútor új köntösben

Alapvetően amatőr munkákat kerestünk. Bár a bútorrestaurálás is izgalmas kérdés, most mégsem azt nézzük meg, hogy értékes, régi bútoroknak mesterek vagy éppen művészek hogyan adják vissza régi fényüket, vagy állítják helyre eredeti szépségüket. Így most elsősorban nem is értékes darabokat keresünk, hanem inkább azt, hogyan lesz a csúnya kiskacsából gyönyörű hattyú, de legalábbis egy igazán izgalmas madár! Mert azért amatőr módon nekiesni értékes régiségnek – ezt én nem ajánlom semmiképpen.

Kezdjük a hazai “retró” bútorokkal. Gondolok itt elsősorban olyan kárpitos bútorra, vagy fa bútorokra, amik néhány éve még nagyon cikinek számítottak, de ha jobban megnézzük, a forma legalábbis izgalmas, és sokszor az anyagok, a kivitelezés is sokkal igényesebb, mint a mai áruházi kínálat esetében! És ami a legfontosabb: ezek a bútorok ma még általában fillérekért a miénk lehetnek!

Egy jó példa gyerekszobára

Gyerekszobába ne válasszunk értékes bútort – halálom, mikor lakber blogokon masszív, félmilliós, bonyolult, magas cukiságfaktorú beépítéseket ajánlgatnak 2-4 éves  kislányok könnyen lelkesíthető anyukáinak… – hanem inkább találjunk olyat, amit a gyerekek élvezettel használnak, ráadásul kárt sem tudnak tenni benne:

Retró bútor új köntösben
Retró bútor új köntösben

Milyen bútorokat tudnánk s.k. megszépíteni itthon? Mi az, aminek egy új szín, funkció, anyag új életet adhat? Melyek azok a bútorok, amiket olcsón megkapunk, hogy végül akár remekmű kerüljön ki a kezeink alól?

Mindezekre választ kapsz, és sok-sok további káprázatos újragondolt retró bútort nézegethetsz a Lakjunk jól blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top