Otthon

900 fával ültetik be a lakótornyokat

Hamarosan elkészül a világ egyik legizgalmasabb épülete, amit nem csak a szép látvány kedvéért borít majd dús növényzet.

Idén végre elkészülhet az a két formabontó lakótömb Milánóban, amelyek távolról úgy fognak kinézni, mint két óriási, zöldellő hasáb. Három évvel ezelőtt a világ legizgalmasabb tornyainak nevezte őket a Business Times – írja a Treehugger.

A Bosco Verticale lakásai előtti erkélyeket ugyanis összesen húszezer növénnyel, közte kilencszáz darab fával ültetik tele, és ettől nem csak a lakók általános kedélyállapota lesz majd jobb. A növények nyáron védik az épületet a napfénytől, így kevésbé melegszik fel, felfogják a zajszennyezés és a légszennyezés egy részét, egyedi mikroklímát teremtenek és oxigént termelnek.

Megnézem
Összes kép (1)

Nincs pazarlás

A fákat nagyon gondosan válogatták ki, hogy biztosan jól érezzék magukat a helyükön, két évig nevelték őket faiskolában, és amikor a helyükre kerülnek, alaposan be is szíjazzák őket, nehogy a szél később problémát jelentsen. A majdani lakóknak az öntözés miatt sem kell aggódniuk, erről automata locsolórendszer gondoskodik, ami a házban keletkezett használt vizet hasznosítja újra, és egy csapat kertész rendszeresen gondoskodik majd a növényekről.

A természetközeliség a belvárosban nem is tűnik olyan elérhetetlenül drágának; maga az építkezés öt százalékkal került többe, mintha a növényeket kihagyták volna, és ennek egy része remélhetőleg visszajön abból, hogy kevesebbet kell majd járatni a légkondit nyáron. Bár az is igaz, hogy a növények ápolása is kerül valamibe, de ha meg tudnánk fizetni, nekünk megérne ennyit.

Azért hozzátennénk, hogy nagyszabású, környezettudatos építési projektünk nekünk is van, nem csak az olaszoknak, nemrég adtunk hírt például az Ózd mellett épülő Hobbitfalváról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top