Otthon

Saját gyümölcs a balkonon

Nem mindenkinek adatik meg egy árnyas, szépen termő gyümölcsöskert. Ha lakásban élsz, attól még nem kell lemondanod arról, hogy saját terményeid legyenek. A balkon nem csak cserepes fűszernövények, de gyümölcsök termesztésére is alkalmas!

A balkonkertészet egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és lassacskán a társasházak lakói is kezdenek rájönni, hogy az erkélyen nem csak a használaton kívüli tárgyakat lehet tárolni, hanem különféle növények is remekül megélnek ott. Most nem a muskátlis ládákra gondolunk, bár azok is jól mutatnak a korláton, hanem a szépségük mellett ehető, kézzelfogható haszonnal is kecsegtető növényekre.

A teraszok sztárja

Fűszernövényeket, különféle zöldségeket sokan nevelgetnek a balkonon, de az már keveseknek jut eszébe, hogy zamatos gyümölcsöt is érlelhetnének ugyanitt. Pedig a lehetőség adott, és egész széles a skálája azoknak a gyümölcsöknek, amik egy erkélyen is megteremnek. Az első és leginkább elterjedt gyümölcs a csüngő szamóca, ami eszünkbe juthat. Ezt a növényt kisebb cserepekben is tarthatjuk és főleg a szűkebb balkonokra való, mert falra, erkélykorlátra akasztva is szépen, bőven terem.

Saját gyümölcs a balkonon
 

A dekorációnak sem utolsó szamócapalánták jól tűrik a hőséget és napfényt, így nem kell különösebb átalakítást végezni a déli fekvésű balkonokon sem, ha csüngő eper termesztésébe fogunk. Általában hosszan, egész nyáron termenek a különféle csüngő eper fajták és akár több kilót is szüretelhetünk róla őszig, ha folyamatosan biztosítjuk számára az enyhén nedves talajt. Fontos, hogy csak a földet öntözzük, a levelekre ne kerüljön víz, mert egyrészt a vízcseppeken keresztül a tűző napfény megperzselheti azok felületét, másrészt a nedves levélen megtelepednek a gombák és rothadás indul el a növényen.

Alma, dinnye, cseresznye a balkonról

Aki kicsit többre vágyik és gazdagabb gyümölcstálat szeretne feltenni a vendégek elé az asztalra saját termésből, azoknak érdemes megpróbálkozniuk cserépben nevelhető gyümölcsfákkal. Balerinának is nevezik ezeket a nemesítéseket, mivel kicsik, kecsesek és szépek. Általában másodéves korukban már hoznak gyümölcsöt és legfeljebb két méteresre nőnek. Több “balerína” gyümölcsfajta is kapható a hazai kereskedésekben: a leggyakrabban alma, körte, cseresznye, meggy, őszibarack és szilva található meg a kínálatban. Nagy előnyük, hogy nem csak kis helyet igényelnek, de át is telelelnek az erkélyen, ha a hideg hónapokra egy kis takarást adunk nekik. A hagyományos, Magyarországon termő gyümölcsfajták mellett déligyümölcsfajtákat is nevelhetünk: citrom és mandarin mellett a narancs is jó eséllyel megterem, sőt egzotikusabb fajtákkal is próbálkozhatunk: például a balkondinnyével, amely a szabadföldi társához képest jóval kisebb, lúdtojásnyi termést hoz, de ugyan olyan ízletes, mint a többkilós, hagyományos, érett, nyári dinnyék.

Saját gyümölcs a balkonon
 

A másik gyümölcs, ami kifejezetten jól érzi magát a teraszon a szőlő. Régen nagy hagyományai voltak a dézsában nevelt szőlőnek, amit nem csak futónövényként árnyékolásra neveltek, hanem szüreteltek is róla.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top