Otthon

Bárki megnézheti, hol aludt Nicolas Sarkozy

Immár szabad a bejárás a francia államfők tengerparti nyaralóhelyére.

Megnyílt a nagyközönség számára a francia államfők egykori nyári rezidenciája a francia Riviérán. A Fort de Brégancon-i katonai erődítmény lakosztályait és kertjeit egy kétórás látogatás keretében 10 euróért tekinthetik meg az érdeklődök.

A Földközi-tenger egyik sziklás félszigetén található Bormes-les-Mimosas nevű településen emelkedő műemlék jellegű várkastély 1968 óta szolgált a francia elnökök nyári rezidenciájaként. Az idei “tesztidőszakban” (június 29. és szeptember 28. között) előzetes foglalás után naponta 640 látogató – egyszerre csak 150 – sétálhat szabadon az elnöki lakosztályokban; megnézheti például, hol ül és alszik az elnök. Jövőre a tervek szerint már húsvéttól egészen novemberig látogatható lesz az egykori elnöki rezidencia.

Forrás: francetvinfo.fr
Forrás: francetvinfo.fr

Fort de Bréganconban az érdeklődök nemcsak magát a rezidenciát tekinthetik meg, hanem filmeket és fotókiállítást is láthatnak a nyaraló elnöki családokról. A leginkább kompromittáló képeket, amelyeket lesifotósok készítettek a környéken, azonban nem állítják ki.

Az in flagrantin kapott François Hollande jelenlegi államfő – aki minisztert csinált az exéből – utoljára 2012-ben nyaralt itt akkori kedvesével, Valérie Trierweiler újságírónővel, alig két hónappal megválasztását követően. A magyar származású Nicolas Sarkozy korábbi államfő is csak egyszer nyaralt itt, a megválasztását követően 2007-ben, akkori feleségével, Céciliával. Fort de Bregancon korábban nagyon népszerű volt az elnökök körében: Georges Pompidou, Valéry Giscard d’Estaing és Francois Mitterrand is rendszeresen nyaral itt. A várerőd rezidenciává alakítása azonban Charles de Gaulle tábornok nevéhez fűződik, elsősorban ő szerette itt tölteni a nyarait.

Forrás: novinky.cz
Forrás: novinky.cz

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top