Otthon

Nálunk a legolcsóbbak a lakások a régióban

A legdrágább európai városok továbbra is: London és Párizs.

Közép-Európában a lakások átlagára Magyarországon a legalacsonyabb, a négyzetméterenkénti ár csupán 917 euró, míg a legmagasabb Csehországban, ahol egy négyzetméterért 1186 eurót kell fizetni – derült ki a Deloitte felméréséből. A brit és francia lakások a legdrágábbak közé tartoznak, újonnan négyzetméterenként 4000 euróba is kerülhetnek.

A vizsgált országokban a lakóingatlanok árnövekedése nagyon eltérő képet mutatott. Ausztria és Németország érte el a legnagyobb áremelkedést (7, illetve 5 százalékot), míg Olaszországban és Spanyolországban még mindig estek az ingatlanárak tavaly (5, illetve 13 százalékkal).

A legdrágább európai városok továbbra is: London és Párizs. Londonban a központhoz közel az átlagos négyzetméterenkénti ár meghaladja a 10 ezer eurót, míg Párizsban a használt lakások négyzetméterenként 8140 euróba kerülnek.

Budapest, Lisszabon és Varsó a spektrum ellentétes oldalán helyezkednek el, sorrendben 1140, 1640, illetve 1704 eurós átlagos négyzetméterenkénti árral.

A saját tulajdonú lakás elérhetősége jelentősen változik a vizsgált országokban. Míg Dániában már 2,1 éves bruttó jövedelem elegendő egy új lakás vásárlásához, addig Csehországban 7,2 évnyi bruttó jövedelemre van szükség ugyanehhez. Lengyelországban és Magyarországon ez egységesen 7,4 év.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top