Otthon

Hihetetlen, de igaz: nem mosnak fogat!

Elhiszed, hogy a felsőfokú végzettségűek 3 százaléka be is vallja, hogy nem mos egyáltalán fogat? Pedig így van. Dr. Hermann Péterrel – az SE Fogorvos-tudományi Kar dékánjával, a Fogpótlástani Klinika intézetvezető professzorával beszélgettünk a helyes szájápolásról, és hihetetlen dolgokat mesélt, miközben számos jó tanáccsal is ellátott bennünket.
Hihetetlen, de igaz: nem mosnak fogat!

Tapasztalatok alapján milyenek a magyar szájápolási szokások? Hányszor mosnak fogat, használnak-e más eszközt is?
Utoljára hazánkban 2004-ben történt reprezentatív felmérés arról, hogy milyenek a magyar fogápolási szokások. Az eredmények lesújtóak voltak. Az emberek kétharmada ugyanis csak akkor jár fogorvoshoz, ha panasza van, így az ellenőrzés és a megelőzés elmarad, ami sajnos azért nagy probléma, mert olyan komoly betegségek maradnak észrevétlenül, mint például a szájüregi rák.
Ebben a betegségben ugyanis európai viszonylatban hazánk az élen jár. A dohányzás és az alkoholfogyasztás ehhez a betegséghez nagymértékben hozzájárul, és emellett még meg is sokszorozzák egymás hatását, így nagyon fontos lenne e rizikócsoport számára a rendszeres szájüregi rákszűrés.
Megdöbbentő adat az is, hogy a megkérdezettek 12 százaléka öt éve nem járt fogorvosnál, de még ennél aggasztóbb az, hogy a felsőfokú végzettségűek 3 százaléka bevallottan egyáltalán nem mos fogat.
Magyarországon az elfogadásnak még nem képezi részét a szép fogsor vagy a ragyogó mosoly, így sokak számára a szájüreg ápolása akár el is hanyagolható.
A fogkefén kívül kevesen használnak más szájápoló eszközöket, pedig akár  egy perc is elég egy rutinos fogselymezéshez vagy fogköztisztításhoz. Ezek az eszközök arra szolgálnak, hogy míg a fogkefe a fogak felszínéről távolítja el a lepedéket, a fogselyem és a fogköztisztító kefe a két szomszédos fog egymás felé néző részeit tisztítja meg.

Hihetetlen, de igaz: nem mosnak fogat!

A reklámok hatására a fehér fogakon nagyon nagy a hangsúly. Sok embernek azonban alapból nem fehérek a fogai, mert inkább más az árnyalatuk. Ezek is fehéríthetőek? Káros-e a fogzománcnak a fehérítés?
A fogfehérítésre az EU szigorú szabályozást ír elő, azt szigorúan betartva a fogfehérítés semmilyen káros hatással sincs a fogzománcra. A 2012. november 17-én hozott EU-szabály szerint csak a 6 százalék alatti hidrogén-peroxid-tartalmú anyag használható fogfehérítésre, és szigorúan csak fogorvos alkalmazhatja. Természetesen a fogorvos döntése, hogy a fehérítés otthon történik, az ő ellenőrzésével, vagy pedig a rendelőben lámpa segítségével. Ha erre a koncentrációra odafigyelünk, akár évente megismételhető a művelet, minden károsodás nélkül.
A fogfehérítés nem jelent minden esetben vakító fehérséget, hiszen az alapszín tényleg befolyásoló tényező, de árnyalatokat tud világosítani a fogainkon.

Hihetetlen, de igaz: nem mosnak fogat!

A nyelven számtalan baktérium megtapad, éppen úgy, mint a fogakon, nem? A nyelv és a szájüreg tisztítása mennyire fontos, hogy megőrizzük fogaink épségét?
A nyelv tisztításának a szájápolás szerves részének kell lennie. A nyelven biofilm képződhet, így ezt a felszínt is fontos tisztán tartani. A szánkban a különböző gombák, baktériumok, mikroorganizmusok egyensúlyban élnek, de figyelni kell, hogy ez az egyensúly megmaradjon. Az antibiotikum szedésének következményeként például valamely kórokozó elszaporodhat a másik rovására, és ha ez az egyensúly megbomlik, komoly problémákat okozhat. A nyelvtisztítás a rossz lehelet csökkentésében is fontos szerepet játszik.

Hihetetlen, de igaz: nem mosnak fogat!

Teljes a szájápolás szájöblítő nélkül? Milyen eszközöket szerezzünk be, ha egészséges fogakat szeretnénk?
A tökéletes szájápolás kiegészítője lehet a szájöblítő, de nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy önmagában nem helyettesíti a fogkefével és fogkrémmel végzett rendszeres mechanikai fogmosást. Léteznek hatékony szájöblítők, manapság már alkoholmentes változatban is kaphatóak, így érdemes beszerezni és használni a kezelőorvos tanácsai alapján.

Hihetetlen, de igaz: nem mosnak fogat!

A fogkő nem okoz panaszokat, mégis nagyon veszélyes, hiszen akár a fog is kihullhat tőle. Milyen praktikák vannak a fogkő ellen? Elég a fogak alapos mosása?
A fogkő kialakulása szinte természetesnek mondható folyamat. Az ínyünk szélén mikroorganizmusokkal teli lepedék rakódhat le, és amikor ez a lepedék elmeszesedik, ebből lesz a fogkő. A helyes szájápolás ezt a lepedéklerakódást akadályozza meg, így nagyon fontos az alapos tisztítás. A fogkő ínygyulladást, ínyvisszahúzódást, később a csont lebontódását eredményezheti, ami tényleg akár a fog elvesztésével is járhat.
Azoknak, akik bármilyen fogágybetegségben szenvednek, még nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a fogak alapos tisztításra és arra, hogy ez a terület mindig tiszta maradjon.
Javasolt félévente elmenni egy alapos fogkőtisztításra, így megelőzhető a makacs fogkő és számos íny- és fogágybetegség kialakulása. A társadalombiztosító támogatja ezt a kezelést, így bárki ingyenesen igénybe veheti.

Hihetetlen, de igaz: nem mosnak fogat!

Számtalan ijesztő történet kering a fluorid káros hatásáról. Ezek csak városi legendák, vagy tényleg ártalmas a fluorid?
Régebben tényleg heves vitákat szült a fluoridról való vélekedés. Számtalan tudományos kutatás bizonyítja, hogy a megfelelően alkalmazott fluoridoknak jelentős szerepük van a fogszuvasodás megelőzésében. Fontos, hogy tudjuk, a fluorid koncentrációja az, ami számít, vagyis tudnunk kell, mekkora az az adag, ami bekerül a szervezetünkbe. Fluoridot tartalmazhat a természetes ivóvíz, az ásványvizek és az élelmiszerek egy része, tehát nem veszélyes, csak a mennyisége a fontos. Az ajánlott fogkrémek fluoridtartalma korosztályonként változik, és helyileg  biztonságosan alkalmazható, tehát mindenki számára a szükséges mennyiséget tartalmazza. A fluoridos fogkrémekkel történő rendszeres fogmosással a fogszuvasodások 40-50 százaléka megelőzhető.

Hihetetlen, de igaz: nem mosnak fogat!

Egy jó tanács a végére:
Bizonyos ételek és italok felpuhítják a fogzománcot, így a fogmosást az étkezések után fél-egy órával tegyük meg, így hosszan megőrizhetjük fogaink épségét és szépségét.

A Blend-a-med Oral-B Kutatási Központ a fogorvos-tudományi képzőhelyekkel közösen ingyenes fogászati szűrést szervezett október hónapban Budapesten és még két vidéki városban. Az akciónak nagy sikere volt, vagyis sokan eljöttek, hogy tegyenek valamit a saját egészségükért.
A Blend-a-med apró ajándékokkal kedveskedett a szűrésen részt vevőknek, így még többen kaptak kedvet a vizsgálathoz. Többek között én is, és bevallom, nagyon sokat tanultam tőlük a helyes és teljes körű szájápolásról.

Hihetetlen, de igaz: nem mosnak fogat!

További információk: www.kutatasi-kozpont.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top