Otthon

“Kerámiaégető kemencémen 18 év után nyomtam meg az ON gombot” – interjú a Vintage Bazaar.hu csapatával

Neuvirth Judit és Födő Gábor férj és feleség, apa és anya. A képzőművész-néprajzkutató páros 2011-ben indította el blogját, amivel 2013-ban kezdtek el komolyabban foglalkozni. Így született meg a Vintage Bazaar.hu, ami bútorfelújítással, kerámiákkal foglalkozó, egyre nagyobb teret nyerő kis vállalkozás.

Neuvirth Judit és Födő Gábor, azaz a Vintage Bazaar.hu csapata, ahol Judit a kerámiaégető kemencéjén 18 év után nyomta meg az ON gombot. Határokon átívelő terveikről, kerámiákról és vintage stílusú bútorfelújításaikról beszélgettünk.

Csodaszép kerámiák. Fotó: vintagebazaar.hu
Csodaszép kerámiák. Fotó: vintagebazaar.hu

Meséljetek magatokról! Kik vagytok? Mióta működtök? Mi a végzettségetek?

Neuvirth Judit és Födő Gábor férj és feleség vagyunk, két gyermekünk van Gergő, aki 7 éves és Dani, aki 5. Gábor képzőművész, művésztanárként, én néprajzkutatóként végeztem. 2011-ben indítottuk a blogunkat, amit 2013-ban kezdtünk el komolyan venni, és Vintage Bazaar.hu néven saját honlapot indítottunk. A blogon egyébként mindenféle DIY technikát, ötletet mutatunk be.

Neuvirth Judit és Födő Gábor Fotó: vintagebazaar.hu
Neuvirth Judit és Födő Gábor Fotó: Mikus Kata

Honnan jött az ötlet, hogy vintage bútorok felújításával, kerámiákkal foglalkozzatok?

Volt egy falusi vendégházunk, ahol testközelben találkoztunk a régi, vintage bútorokkal. A fagerendás mennyezetű, vályogfalú ház hatására kezdtünk el bútorokkal foglalkozni. A felújításokat Gábor készíti. A házat időközben eladtuk, és új házba költözve figyeltünk arra, hogy legyen saját műhely lehetőségünk, ahol tovább tudjuk folytatni a már megkezdett bútorfrissítéseket, illetve a Gábor grafikai alkotómunkájához, a linóleummetsző workshopokhoz  is kellett egy külön tér. Ezzel a költözéssel egyidejűleg fedeztem fel újra a már tinédzser koromban szüleimnek köszönhetően birtokolt kerámiaégető kemencémet, amin 18 év után megint megnyomtam az ON gombot. Így indult az Apacuka kerámia. Abban a szerencsében volt részem, hogy általános iskola alsó tagozatában minden héten mentünk kézműves foglalkozásra, ahol Mara néni mindig valami érdekes technikával várt minket: nemezelés, tűzzománc, szövés és persze agyagozás. A festőhengerrel nyomott, mintás tányérok készítése kezdetben játék és kísérletezés volt, később egyre több és komolyabb megrendelés talált meg. Egy követőnk felvetése volt, hogy tartsunk Apacuka kerámia workshopot. Nem értettem egyet vele, aztán úgy hozta az élet, hogy mégis belevágtunk. Jó döntést hoztunk.

Csendélet kerámiákkal. Fotó: vintagebazaar.hu
Felújított étkező, Apacuka kerámiával. Fotó: vintagebazaar.hu

Megrendelésre gyártotok? Milyen alkalmakra szoktak rendelni Tőletek? Mi a kedveltebb: bútorfelújítás vagy a kerámiák? 

A bútorfelújítást megrendelésre vállaljuk. A tulajdonos megkeres minket és elmondja, hogy milyenre képzeli el, Gabi pedig megvalósítja, azaz hozott anyagból dolgozunk. Saját termékünk a vintage fotófelületek készítése, amit régi, használt fából állítunk össze és bármilyen színűre kérhető. Ez főleg a gasztro – illetve egyéb kreatív fotós szakmában dolgozók kedvelik. Az Apacuka kerámiáknál nagy lépés az új oldalunk, ahol egy tányértervezőt alakítottunk ki. Itt bárki otthon, kényelmesen meg tudja tervezni a saját Apacuka tányérját akár rendeléshez vagy előkészülve a workshopra.

Vintage-bútorfelújítás. Fotó: vintagebazaar.hu
Felújított konyha. Fotó: vintagebazaar.hu
Gyönyörű felújított fabútor. Fotó: vintagebazaar.hu

 Volt valami nagyon különleges kérés, amit elkészíteni kihívást jelentett? Ha igen, mi volt az?  

Egy kedves barátunknak volt egy különleges kérése: egy fali biciklitároló. Ez gyakorlatilag a fotófelületekből nőtte ki magát, de a deszkák összeillesztése a “legózós” múlt és jelen előnyt jelentett.  

Fali biciklitároló. Fotó: vintagebazaar.hu
Fali biciklitároló. Fotó: vintagebazaar.hu

Van valamilyen kedves történetetek, ami a munkátokhoz kötődik? 

Az Apacuka kerámia workshopok mindig különleges élmények, ahol az is érdekes, hogy kik verődnek össze arra a néhány órára. Van, aki saját esküvőjére készíti el a desszertasztal kellékeit, van, aki nagy hassal érkezik, és a születendő gyermekének készít kis tálkát a kisfiú/kislány nevével. Sokszor tapasztalom, hogy nincs önbizalmuk a résztvevőknek, mert már gyerekkorukban elültette valaki benne, hogy “Neked nincs kézügyességed!” és ezt elfogadva így is áll magához. Öröm látni, hogy amikor jönnek az elkészült munkáikért csodálkoznak, hogy ezt tényleg ők készítették.

Folyik a nagy munka. Fotó: vintagebazaar.hu
Folyik a nagy munka. Fotó: vintagebazaar.hu

Mik a tervek a jövőre nézve? 

Az Apacuka kerámiával legnagyobb tervünk, hogy külföldi franchise partnereink legyenek, mert bármely európai és tengerentúli országban el tudunk képzelni workshopokat, és ezzel egyetemben – bár paradoxonnak tűnhet – megmaradni kicsinek. Szeretjük, hogy nem kell bemenni a városba napi szinten, hogy a műhelyünkbe papucsba is mehetünk, hogy az időnket mi és a gyerekeink osztják be. 

Rózsaszín kerámiacsodák. Fotó: vintagebazaar.hu
Rózsaszín kerámiacsodák. Fotó: vintagebazaar.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top