Otthon

Nehéz az albérletet kereső diákok helyzete

Nehéz helyzetben van, aki albérletbe költözne. A tanév közeledtével pedig a diákok is elkezdenek lakást keresni maguknak az egyetemük városában. Az egyik vezető ingatlaniroda részletezi az albérlethelyzetet:

Az árak egyre nőnek

2011-től 2014-ig mintegy 5-10 százalékos árnövekedés tapasztalható az ingatlanpiacon, az elmúlt egy év alatt pedig az ingatlanárak további 28-30 százalékkal emelkedtek.

Budapest II. kerületében az egy négyzetméterre eső bérleti díj átlagosan 2700 forint, a VIII. kerületben 1700 forint, a vidéki városok esetében pedig Debrecenben átlagosan 1600 forint, Pécsen 1300 forint, Szombathelyen pedig 1200 forint volt a Duna House által az elmúlt fél évben kiadott ingatlanok bérleti díja alapján. Az előző év azonos időszakához képest Budapest két kerületében az egy négyzetméterre eső bérleti díjak átlagosan 900, illetve 400 forinttal, a vidéki városok esetében Debrecenben és Szombathelyen 400, Pécsen pedig 200 forinttal emelkedtek.

Nehéz az albérletet kereső diákok helyzete

Lesz-e változás?

Az albérletek és a bérleti díjak jövőbeni alakulásáról a Duna House úgy fogalmazott: amíg a lakásállomány nem bővül, jelentős változás nem várható, a kialakult helyzeten egyrészt a családi otthonteremtési kedvezmény javíthat, ugyanis sok bérlő megfontolja majd a vásárlás lehetőségét, másrészt pedig a lassan újra beinduló beruházások, amelyek révén növekszik majd a lakásállomány. Bár ez utóbbi azért egy lassabb folyamat lesz.

Felmerülő pluszköltségek

  • A bérlők a bérelni kívánt ingatlan ára mellett a lakás közüzemi számláit, vagyis a rezsikiadások mértékét és a közös költség összegét is minden esetben vegyék számításba.
  • A fő- és az albérlő sikeres megállapodása után a jövőben felmerülő költségek rendezése, a kaució nagysága, a lakás rendeltetésszerű használata mellett előforduló műszaki hibák javítása, valamint a felmondási idő – célszerű a 60 nap – megállapítása miatt feltétlenül szükséges írásos bérleti szerződés kötése.

Fontos adminisztrációs elem még az óraállások jegyzőkönyvezése, ugyanis ezzel védheti magát a bérlő a bérlet kezdeténél korábbi költségeket is tartalmazó számlák fizetésétől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top