Otthon

Környezetbarát háztartás – így spórolhatsz a vegyszereken

Ma már nemcsak az a szempont fontos háztartási tisztítószereknél, hogy olcsók és hatékonyak legyenek. A legtöbben arra is gondot fordítunk, hogy ezek az anyagok a lehető legkevésbé károsítsák a környezetet. A jó minőségű, környezetbarát tisztítószerek azonban rendszerint drágák, így kénytelenek vagyunk különféle praktikákkal megoldani a problémát. Lássuk mit tehetünk, ha kevés pénzből akarjuk ezt.

A takarítási praktikáknak se szeri se száma. A különféle koszfoltok eltávolításától a kárpitok és szőnyegek tisztításán át az ablakok és edények rendben tartásáig szinte mindenre van egy jó és titkos recept, közülük nagyon sok valóban hatékony és ötletes. De nézzünk magunkba: van nekünk időnk ezekkel a praktikákkal bíbelődni? A legtöbbünknek nincs, és ha lenne is, az új szokásokat és módszereket nehezen szokjuk meg. Maradunk tehát a régi módszernél, a bevált, de egyáltalán nem környezetkímélő szereknél, és megpróbálunk túllépni az időnként felbukkanó lelkiismeret-furdaláson.

Környezetbarát háztartás – így spórolhatsz a vegyszereken

A legjobb persze az lenne, ha radikálisan átalakítanánk az életünket, és megszabadulnánk minden olyan technikától és anyagtól, amely árt a környezetnek, de legalább annyit mindenképpen megtehetnénk, hogy kevesebbet használjunk ezekből – ez nemcsak a környezetnek, de a pénztárcánknak is jót tenne. Van egy “praktika”, amivel hatékonyan spórolhatunk, és nem kell fenekestül felfordítani hozzá a tisztítási és takarítási szokásainkat.

Fele annyi mosószer

Amint azt már valószínűleg mindenki tudja a reklámokból, Magyarország legnagyobb részén kemény a víz. Ez azonban nem csak a mosógépszerelőknek és vízlágyítószer-gyártó vállalkozásoknak jó, hanem a mosogató- és mosószer gyártóknak is, sőt azok is szép hasznot húznak belőle, akik samponjainkat, szappanjainkat készítik. Hogy miért? Mert kemény vizet használva látványosan több tisztítószer kell ahhoz, hogy ugyanazt a mennyiségű koszt, zsírt és nem kívánt lerakodást eltávolítsuk, mintha ugyanezt lágy vízzel tennénk. A lágy vízben mosott evőeszközökről, poharakról nyom nélkül száradnak fel a vízcseppek, kevesebb mosóporral (akár 50%-kal) és különféle vízlágyító adalékok nélkül is tisztábbak lesznek a ruhák, és megőrzik természetes puhaságukat, színüket.

Kevesebb lesz a házimunka

Lágy vízzel nemcsak a szükséges tisztítószerek mennyisége csökkenthető, de a napi takarításra fordított idő is, akár a felére. Elég csak egyszer áttörölni a fürdőszoba, konyha csempéit, nem kell külön bajlódni azzal, hogy a kávéfőzőt, mosogatógépet, bojlert és mosógépet mentesítsük a vízkőtől – és azzal, sem, hogy a vízkövesedésből adódó meghibásodásokkal szerelőhöz járjunk. A víz keménységét okozó sók lerakódnak a ruhákra, így azok fehérítése extra időt és vegyszereket igényel. Ráadásul ha végeztünk a nagytakarítással, a lágy vízből főzött kávé és tea, de még a fröccs is ízletesebb, mert a kemény vízben oldott ásványi anyagok ízrontó hatásúak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top