Otthon

Elrabolják a szívedet a frottír medvebocsok – interjú a lélekmackók alkotójával

Növényi festékkel festett lélekmackó? Igen, ilyen is van a Meskán! A Naomi nevű kézműves boltban fekete szederrel, zöld dióval, téli fagyalbogyóval festett kis frottírlények sorakoznak. És hogy mitől lesz lelkük a mackóknak? Erről is kérdeztük a Meska egyik különleges alkotóját, Noémit.

Naomi kétgyermekes anyuka, 2008 óta meskázik. Saját elmondása szerint az általa készített macik egyéniségek, lelkük van, igazi lélekmackók. A különleges alkotó még különlegesebb termékeiről mesélt:

Mit jelent az, hogy lélekmackó?

Amikor elkezdtem macikat készíteni, nagyon hamar rájöttem, hogy nincs két teljesen egyforma, ami kikerül a kezeim közül. Elkezdtem őket emberi tulajdonságokkal felruházni, lelket kaptak tőlem, mialatt elkészültek. Így lett mindegyik egy igazi kis egyéniség: van például Fagyalka, aki egy téli, sálas mackó, különleges kék színnel, vagy Emma, a mackócsaj, akinek csinos, horgolt virágot biggyesztettem a füle tövébe, vagy Szundi, aki egy fenyőforgáccsal töltött maci, a nevéhez híven pihenget. Persze a sort még hosszan tudnám folytatni, de talán a lilás árnyalatúak, a bodzából és a szederből készültek a kedvenceim. Egyszerűen jó érzés őket kézbe venni, megsimogatni, szeretettel gondolni rájuk. Egyébként három méretben készülnek: 13, 16 és 25 cm-esek.

Lélekmaci család
Lélekmacicsalád

Hol lehet találkozni a macijaiddal?

A Meskán például – én 2008 óta töltöm fel ide az alkotásaimat. Korábban táskákat, pénztárcákat készítettem, aztán a Meskának is köszönhetően, a macikkal értem el igazán sikereket.

Lélekmacik
Lélekmacik

Növényi festékkel festesz. Ennek most van egy divathulláma is.

Nagy hangsúlyt fektetek a természetes alapanyagok használatára, de nem divatból, hozzám ez a fajta gondolkodás áll közel. A macik frottírból vannak, és a családi kirándulások alkalmával gyűjtjük össze a festéshez szánt alapanyagokat. A bodzabogyóból lila, a fekete szederből rózsaszínes, a tavaszi vöröshagyma héjától sárgás, a zöld diótól mohás-barnás, a téli fagyalbogyótól pedig kékes színe lesz a maciknak.

kicsi Tódi és kicsi Bori
kicsi Tódi és kicsi Bori

 

Hogy kerül a szín az anyagra? Mi a technikád?

Vegyük például a hagymával festést. A hagymahéj külső, barnás részét használom, mert ebben van a legtöbb festékanyag, és ettől lesz a legszebb színe. Egy nagy fazékban felrakom vízzel főzni, forrás után körülbelül háromnegyed órát várok, mert akkor kezd el színeződni a víz. Miután megsötétedett a lé, leszűröm, és ebbe az elszíneződött vízbe teszem bele ázni a frottír anyagot.

Ambrus
Ambrus

Nem kopik ki a színük?

Ezek nagyon tartós színezők, ugyanis ecettel tartósítok: a fazékból kivett anyagot kimosom, utána átöblítem ecetben – így nem lesz foltos az anyag, és nem veszít a színéből sem. Nagymamáink módszere a mai napig megbízhatóan működik.

Artúr
Artúr

A macik belsejénél is ügyelsz a természetességre.

A tönkölybúzapelyvát használom tömőanyagnak, és egy kis levendulával vegyítem, hogy kellemes illatuk is legyen. A buksijukat jó keményre ki kell tömni, tudod, az én macijaim olyan igazi kis “keménykobakos” falatkák. A mancsuk és a lábuk jóval puhább, az textilből van. Elég aprólékos munka elkészíteni egy macit, ha mindent összevetek, legalább öt óra kézi munka, amíg egy lélekmaci elkészül.

Barnus
Barnus

Úgy látom, számozottak a macik. Ez mi célt szolgál?

A lélekmacik az iparművészeti lektorátuson zsűri elé álltak, és a formájuk mellett a nagyfokú gyermekközpontúságuk miatt nyerték el a jogot, hogy zsűriszámot kapjanak.  Ez egyébként úgy működik, hogy kétszáz darabonként újra zsűriztetnem kell őket.

Sári és Samu
Sári és Samu

Tudod követni, hogy hol, merre lehetnek a lélekmacijaid?

Már olyan sok került ki a kezeim közül, hogy nehéz lenne mindegyiknek a nyomát követnem. Vannak macik felnőtteknél, akik beleszeretnek, és meglepik vele magukat, vagy a párjuknak adják ajándékba, aztán gyermekeknél, és tudom, hogy hazai gyűjtők polcain is sorakoznak. De készült már mese a macijaimról, ez egy iskolai pályázat volt. A mesénk a 6 évesek korosztályában akkora sikert aratott, hogy az országos győzelmet hozta magával, sőt színdarab is készült belőle, amely a budapesti Centrál Színház deszkáin volt látható. Részt vettek már kiállításon is. 

Berci
Berci

Naomi két kislány boldog anyukája. Imád kirándulni, gyűjtögetni, és kávé vagy tea mellett jókat beszélgetni. A macik “anyukája” 2008 óta meskázik. Gyermekei születése előtt ügyintézőként dolgozott, ma már főleg az alkotásra, a meskázásra koncentrál.

 A lélekmacikról készült képgalériánkat itt megnézheted:

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top