Otthon

Albérlethelyzet: így boldogulnak a magyarok Ausztriában

Ausztriának talán nincs is olyan tartománya, ahol ne dolgoznának magyarok. A magyar–osztrák határt legtöbben a jobb élet és a magas fizetés reményében lépik át. De hogy boldogulnak a kint élő magyarok? Mennyibe kerül egy albérletbérlés és milyenek a körülmények? Ha egy kicsit jobban utánanézünk, hamar rájövünk, hogy bizony a sógoroknál sem kolbászból van a kerítés.

Vannak, akik csak idényszerűen mennek ki pár hónapra, de vannak, akik hosszú távon vállalnak munkát Ausztriában. Érthető, hogy aki tud, próbálkozik, hiszen az osztrákoknál már a minimálbér összege is legalább háromszorosa a magyarnak. Ez azonban csak az érme egyik oldala. Szükséges a nyelvtudás, de nem árt némi bátorság, türelem, jó teherbírás és munka iránti alázat, ugyanis ezért a magasabb fizetésért keményen meg kell dolgozni. Ráadásul aki nem tudja megoldani a bejárást Magyarországról Ausztriába, annak albérletet is fenn kell tartania. Juli, Viktor, Anna és Éva segítségével nyertünk bepillantást, milyen az osztrák albérlethelyzet, mire kell és lehet számítani.

Albérlet: Graz, Steiermark

Juli 50 éves, ápolóként dolgozik Grazban három éve. Mivel Graz közel 230 kilométerre van a magyar határtól, Juli számára szállásként csak az albérlet jöhetett szóba. Elmondása szerint havonta 363 eurót fizet egy 80 négyzetméteres lakásért, amiben benne van a lakásbiztosítási díj, a gáz, a villany, a közös költség és a szemétdíj is. Julinak kauciót nem kellett fizetnie, de a megállapodás úgy szól, ha szeretne eljönni az albérletből, azt már a felmondás előtt 3 hónappal jeleznie kell. “A lakás teljesen felszerelt, bútorozott: van egy közös, tágas konyhánk, egy nappali és két külön szobánk. Ketten béreljük a lakást, fejenként 363 eurót fizetünk. A negatívuma a dolognak, hogy bár nem kértünk televíziót, az is van, aminek költségeit még pluszban fizetjük” – meséli Juli.

 Juli albérletéről pár fotó:

Megnézem
Összes kép (1)

Albérlet: Mattersburg, Burgenland

Viktor 30 éves, Mattersburgban dolgozik öt éve egy vállalkozónál, akinek saját autóműhelye van. A műhelyhez tartozik egy 70 négyzetméteres lakás is, amit Viktor havi 330 euróért bérel. “A lakáshoz tartozik egy jól felszerelt konyha, tágas nappali, két szoba és külön fürdő, WC. Egy embernek nagy ez az albérlet, bár néha, rövid időre jön egy-egy lakó, de én ettől függetlenül mindig 330 eurót fizetek” – mondja Viktor, aki nagy előnyként éli meg, hogy amint kilép a lakásból, az udvarban van a műhely, ahol szerelőként dolgozik. 

 Fotók Viktor albérletéről:

Megnézem
Összes kép (1)

 Albérlet: Bregenz, Voralberg

Anna 48 éves, jelenleg Bregenzben él albérletben, és ugyancsak ápolónőként dolgozik. Azt mondja, nagyon drága a lakhatás, egy szobáért 350 eurót fizet, ahol a konyha és a mosóhelyiség közös a többi lakóval. Azt mondja, Ausztriának ennek a részén nagyon drága egy 2 szobás lakást kibérelni, ugyanis 550 eurótól indulnak az árak, és minimum háromhavi kauciót le kell tenni. 

Fotók Anna albérletéről:

Megnézem
Összes kép (1)

+1 albérlethelyzet: Zell am Moos, Mondsee

Éva jelenleg takarítónőként dolgozik Ausztriában, és 20 évig élt kint albérletben. Először Zell am Mooson, Felső-Ausztriában. “A legelső albérlet egy csöppnyi szobácska volt, penészes falakkal. Volt egy mosdó, két ágy, és egy szekrény havi 4000 schillingért. Emlékszem, a zuhanyozó kint volt a szobán kívül, és nem lehetett sokáig tusolni” – meséli Éva, aki hozzátette, hogy itt nem kellett külön kauciót fizetniük, mert ez egy panzió volt, és holtidényben laktak ott.
“A második albérlet egy kis garzon volt Mondseeben, amit a főnökünk édesapja adott ki, szintén kaució nélkül, és 3000 schillingbe került. Itt pluszban fizetni kellett az áramot, de volt komplett konyha – igaz, hűtő nélkül –, fürdő, szoba bútorokkal, valamint csodás, hatalmas erkély. Aztán a férje halála után a főnököm felmondott nekem, ezután különböző lakásokat béreltem. Mindegyik körülbelül ilyen árban volt, és teljesen be volt rendezve” – mondta Éva.
A legutolsó lakás, ahol élt, egy kis garzon volt, hatalmas erkéllyel, bútorozatlanul, ahol háromhavi kauciót kellett lefizetni, a felmondási idő pedig három hónap volt. Mindez 400 euróba került, de az áramot, vizet még külön meg kellett Évának fizetnie. 

Éva régi albérletének emlékét, egy régiről megmaradt fotó őrzi
Éva régi albérletének emlékét egy régiről megmaradt fotó őrzi

Összességében elmondható, hogy bár az albérleti áron felül általában az osztrákok nem kérnek el külön villany-, víz- és szemétdíjra pénzt, azért egy szobáért 350 eurót fizetni nem kevés, még ha magasabbak is a fizetések – az átlagfizetés minimum bruttó 1500 euró –, mint nálunk, Magyarországon. Aki külföldre indul szerencsét próbálni, mindenképp jó, ha belekalkulálja, hogy két-három havi kauciót is elkérhetnek egy albérletért, ezért is érdemes a jobban jövedelmező munkákat célba venni, hogy tényleg legyen haszna a kinti létnek. 

Olvass még több cikket albérletekről itt az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top