nlc.hu
Kezdők karácsonya

Így gondozd a Mikulásvirágot

Mikulásvirág-kisokos – tudj meg róla mindent!

Hány fok legyen a szobában? Milyen kártevők pusztíthatják el? Jöjjön néhány létfontosságú tanács, hogy életben tartsd a csodaszép karácsonyi Mikulásvirágot!

Ismered a mikulásvirágot? Hát persze, hiszen mindenki ismeri! De mennyire? Mikulásvirág-kisokosunkból biztosan megtudhatsz néhány érdekességet.

Tudtad például, hogy:

  • Az aztékok piros festéket vontak ki a mikulásvirág leveléből
  • Gyógynövényként lázcsillapításra használták
  • A melegebb éghajlatú vidékeken a szabadban is megél, és két-három méter magasra nő

A mikulásvirág a kutyatejfélékhez tartozik. Közép-Amerikából, Mexikóból származik.  Jóval az európaiak megérkezése előtt az indián tisztaság jelképeként a közép-mexikói aztékok termesztették. Európába nagyjából 100 éve került be, dísznövényként.

Bár az üzletekben legtöbbször a piros színű mikulásvirággal találkozhatunk, nemcsak ebben a színben pompázhat a kedvenc téli növényünk, hanem fehér, sárga, narancssárga vagy akár rózsaszínben is.

Mikulásvirág kisokos - tudj meg róla mindent!

A hatalmas bokorrá is megnövő mikulásvirág hőigénye: 10-15 fok, így lehetőség szerint kerüljük a radiátort és környékét vele. Szaporítását a nyári hónapokban érdemes végezni, dugványozással. Levágott leveleit vízbe téve gyökereztethetjük. Leggyakoribb kártevői a viaszos pajzstetűt és az atka.

Mikulásvirág kisokos - tudj meg róla mindent!

Végül pedig a mikulásvirág legendája:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top