Otthon

Kedvezményt kaphatnak a szelektíven gyűjtők

Áprilistól a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. felügyeli a szemétszállítást. Azt ígérik, a szemétszállítás díjait nem emelik, és a szelektíven gyűjtők kedvezményt kaphatnak.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felelős államtitkára, Szabó Zsolt szerint a szemétszállítás átalakításával céljuk az is, hogy az újonnan alapított közszolgálati vállalkozás nonprofit jelleggel, legalább nullszaldósan működjön.

A jelenlegi rendszerben ugyanis több olyan cég is részt vesz, amelyek a beszedett díjakból nem tudják fenntartani a tevékenységüket, ugyanakkor a hulladék elszállítása kötelező önkormányzati feladat, e dilemma megoldásában is az új cégcsoport segíthetne. Bíznak abban, hogy az átszervezés ideje alatt is zökkenőmentesen történik az elszállítás, és a lakosságot semmilyen hátrány nem éri. Áprilistól már az új társaság küldi a számlákat, de az ügyfélszolgálat működése nem változik.

Országosan szeretnék bevezetni a szelektív hulladékgyűjtés érdekében a többkukás rendszert, és annak lehetőségét is meg szeretnék teremteni, hogy azok az idősek vagy egyedülállók, akik kevés hulladékot termelnek, arányosan kevesebbet fizethessenek a jövőben, míg a szelektíven gyűjtők díjkedvezményben részesülhessenek.

A nagy mennyiségű és folyamatosan képződő zöldhulladékot a jövőben rossz minőségű szántóföldeken teríthetnék szét a hulladéklerakók helyett, a mezőgazdasági termelők pedig támogatást kapnának a kiszállításhoz – tudta meg a Magyar Idők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top