Otthon

Zenélő abroszt fejlesztettek svéd kutatók – videó

A hangok és a textilek szórakoztató kombinációját akarták létrehozni, így született a zenélő abrosz.

Zenélő abroszt fejlesztettek svéd tudósok, az “okostextilre” dobokat és zongorabillentyűket is nyomtattak, az asztalhoz ülők meg is szólaltathatják a textil hangszereket.

Li Guo és Mats Johansson, a Smart Textiles fejlesztői szerint az asztalterítő hangszerré alakításában a szenzorok a főszereplők. A zenerajongó Johansson elmondta, hogy a kutatócsoport a hangok és a textilek szórakoztató kombinációját akarta létrehozni. “Az a hangszerek különlegessége, hogy mindent textiltechnológiával készítettünk. A szőtt anyaghoz zongorabillentyűk nyomtatott képét adtuk, a dobokhoz laminált textilszerkezetet használtunk, ezek kötött anyagból készültek. Varrással vagy ragasztással illesztettük őket össze, vagyis csupa textillel összefüggő technológiát használtunk” – magyarázta a kutató.

Kollégája, Li textilszenzorokból doktorált, most azt kutatja, a szenzorok miként integrálhatók ruhaanyagokba. A zenélő abrosz részben áramot vezető szálakból készült, amelyek az elektromos jelet hanggá alakítják. “Sok-sok öltés látható az abrosz dobos és zongorás felületén. Az öltések szenzorként működnek, ujjnyomással bekapcsoljuk őket” – mondta Li.

A technológiának a jövőben számos más területen vehetik hasznát. “A zenélő abroszban érintésre működő szenzort használunk, de dolgozunk rugalmas szenzoron és olyan textilelektronikán is, amely az emberi szívverést is érzékelheti, így az egészségi mutatók otthoni méréséhez nyújthat segítséget a jövőben” – mondta a kutató.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top