Otthon

4 tipp, hogy idén tavasszal a konyhád is kizöldülhessen

Az IKEA kutatásából kiderült, hogy a közép-európai régióban a magyarokat foglalkoztatja leginkább a fenntarthatóság kérdése. A közelgő tavaszi nagytakarítás alkalmával így talán az eddiginél is többen döntenek majd úgy, hogy a természet ébredésével egy időben a zöldebb, fenntarthatóbb utat választják az otthonukban is. Nekik is szólnak az alábbi tippek, amikkel minden konyha energiatakarékos oázissá válhat.

1. Legyen kiskerted a konyhában!

A tavasz közeledtével biztosan egyre többen vágynak a szabadba, legyen szó kirándulásról, piknikről vagy egy egyszerű sétáról a parkban. Az IKEA-val már az első tavaszi napsugarak érkezése előtt a konyhába költözhet a természet, ugyanis a SATSUMAS növényállványok, amellett, hogy ízléses díszei az otthonunknak, akár a saját termesztésű zöldségeinknek és fűszereinknek is helyt adhatnak. Így a kertészkedés örömét is átélhetjük, és pénzt is spórolhatunk, hiszen nem kell sorban állnunk a boltban például paradicsomért.

2. Főzz tudatosan!

Főzés közben számtalan eszköz segíthet minket az energiatakarékosságban és a spórolásban. A legtöbb háztartásban van vízforraló – de vajon hányan használják arra, hogy tészta- vagy rizsfőzéshez ebben melegítsék meg a vizet? Sokkal kevesebb idő és energia vész kárba, ha a főzőlap helyett ezt használjuk. És ha már a főzőlapokról esik szó: minden konyhába remek választás az indukciós főzőlap, ami nemcsak, hogy 60 százalékkal gyorsabb, mint például az üvegkerámia változat, de közel feleannyi energiát is használ.

4 tipp, hogy idén tavasszal a konyhád is kizöldülhessen

Olvass még több cikket konyha témában itt, az NLCafén:

3. Gondolkozz előre!

Ha egyszerre nagyobb mennyiségű ételt készítesz el, mint amennyire épp szükséged van, rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg. Nincs más dolgod, mint lefagyasztani az elkészült finomságokat. A megfelelő tárolók gondoskodnak arról, hogy a fagyasztott ételek az elfogyasztáskor is frissek hassanak.

4. Hasznosítsd újra!

A zöldségek és gyümölcsök mosásához vagy a tojásfőzéshez használt víz nem feltétlenül szennyvíz. Bár fogyasztásra már nem ajánljuk, a kertedet meglocsolhatod vele, feltéve, hogy nem használtál sót a főzés során. A tojás héjából kifőtt anyagok ráadásul kifejezetten jót tesznek a növényeknek.

(Forrás: cafepr.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top