Otthon

5 dolog, amit mindenképp csinálj meg tavasszal a kertedben! – McMenemy Márk interjú

Ahogy azt már megszokhattátok McMenemy Márk hétről hétre hasznos, kerttel és növényekkel kapcsolatos tippekkel, tanácsokkal lát el bennetek két-három perces rövid videóiban. Ezúttal praktikái mellett egy kicsit magáról, a kertészkedésről és a Garden fitnessről is mesélt!

Mi az a legfontosabb öt dolog amit a kertben feltétlen el kell végezni márciusban? Hogy tudod bevonni a gyerkőcöd a kerti munkákba úgy, hogy élvezze? McMenemy Márkkal többek között erről is beszélgettünk!

5 dolog, amit mindenképp csinálj meg tavasszal a kertedben! – McMenemy Márk interjú

McMenemy Márk NLCafén megjelent videóit, itt megnézheted:

Mi az öt legfontosabb dolog, amit ilyenkor, március második felében meg kell csinálnunk a kertünkben?

1. A legfontosabb, az hogy kimenjünk, és ismét élvezzük a kertünket. Hallgassuk a madarak csicsergését, szívjuk be a fantasztikus tavaszi illatokat, és csodáljuk a természet ébredését.
2. Készítsünk egy listát/tervet azokról a dolgokról, amit az idén szeretnénk megvalósítani a kertünkben.
3. Tavaszi metszés: ha vannak gyümölcsfáink, akkor ezeket ilyenkor kell megszabadítani a felesleges és elhalt ágaktól.
4. Nagytakarítás: szedjünk össze minden lemetszett ágat, tavalyról itt maradt lombot, hulladékot. Az ágyásokat, veteményeseket is ilyenkor lehet a legkönnyebb megszabadítani a nem kívánatos gazoktól.
5. Lemosó permetezés: biológiai gazdálkodásban is használható rezes és kénes permetszerrel jó alaposan le kell permetezni a növényeinket, hogy a telet átvészelő kártevőket kicsit megritkítsuk.

McMenemy Márk brit édesapja révén életének első 7 évét Angliában töltötte. Ott szívta magába a szép kertek és a zöld szeretetét. Évekkel később, a legkülönfélébb munkák után a televíziózás területén kezdett dolgozni, a legjobban talán kertészkedős műsorai révén ismerhetik. Bár  11 évvel ezelőtt még zöldfülűként kezdte, ma már átfogó tudással rendelkező “médiakertész” vált belőle. Nagy szeretettel és műgonddal ápolja saját, 1000 m2-es kertjét, Otthon a kertben című TV2-es műsorát, valamint kert.tv címen futó praktikus jó tanácsokkal teli weboldalát. Mottója: “A kertészet magában foglalja mindazt, ami jövőnk záloga; természet és ember közös, teremtő együttműködését.” Párjával, kisfiával, kutyáikkal, macskáikkal Budapest közelében, a Pilisben élnek. Szabadidejét leginkább kertészkedéssel, hosszútávfutással, zenehallgatással, utazással és meditációval tölti.

Van egy nyolcéves kisfiad, Félix. Őt be lehet vonni a kertészkedésbe?

Napokon belül kilenc lesz! Igen, be lehet vonni őt is. Persze nem gyomlálásra, de az olyan kreatív dolgokban, mint ültetés, nagyon szívesen részt vesz. Mondjuk az időtartam így is limitált! Nagyon fontos is szerintem, hogy a gyerekeket bevonjuk és megtanítsuk nekik, hogyan kell együttműködni a természettel. Mert a kertészkedés éppen ezt jelenti: a természettel való együttműködést és nem annak leigázását. Ha ezt nem tanulják meg, akkor végünk.

5 dolog, amit mindenképp csinálj meg tavasszal a kertedben! – McMenemy Márk interjú

A Youtube csatornádat végignézve egy érdekes videóra bukkantunk, amelynek az a neve, hogy Garden fitness. Mit kell tudnunk erről?

Ha léteznek olyan edzésmódszerek, mint crossfit meg fegyencedzés, miért ne lehetne Garden Fitness is?! Amúgy a Fiskars kért fel, hogy készítsek egy olyan videót, ami humoros módon népszerűsíti a kertészkedést. Ez lett belőle. Bízom benne, hogy lesz még folytatása, mert még nagyon sok jó munkasort ki lehetne ám dolgozni. Mert azt azért hozzá kell tegyem, hogy ezek a gyakorlatok tényleg működnek. Egy komoly trénerrel együtt fejlesztettük ki ezeket a mozdulatsorokat. A forgatás után hosszú napokig izomlázam volt!

A műsorodból kiderül, hogy egy nagyon meredek kerted van. Milyen egy ilyen kertet művelni?

Sportos. Mondhatnám, már önmagában is kész garden fitness. Sajnos akármennyire is igyekszem végiggondolni, hogy mire lesz szükségem a kert aljában, akkor is mindig akad valami, amit fent felejtek, és mehetek vissza érte. Már az is megfordult a fejemben, hogy csinálok egy fenti és egy lenti szerszámos kamrát. Viszont a panorámám fantasztikus. A nappaliból végig tudom nézni, ahogyan a Pilis hegyei mögött lemegy a nap. Valamit valamiért!

5 dolog, amit mindenképp csinálj meg tavasszal a kertedben! – McMenemy Márk interjú

A Facebook-fotóid között feltűntél egyszer Bálint gazda mellett. Ha jól tudom, egy időben együtt is dolgoztatok. Milyen élmény volt a közös munka Gyuri bácsival?

Gyuri bácsi egy élő legenda, óriási megtiszteltetés volt vele együtt dolgozni és egyáltalán ismerni őt. Nagyon bölcs ember, aki olyan hatalmas tudással rendelkezik, amiről én még csak nem is álmodhatom. Rendkívül karizmatikus személyiség, akit órákig lehet hallgatni. És van is mit hallgatni, hiszen átélte a XX. század minden viharát. Számomra az egyik legérdekesebb története az volt, amikor elmondta, éppen egy kertészeti magazinnál töltötte be a nyugdíjazás előtti utolsó hónapjait, gondolván, hogy itt az ideje visszavonulni, amikor is jött egy felkérés egy akkor induló, bizonyos Ablak című műsorba. Amit aztán még 30 évig (!) vezetett. Nagyon jó példa ez arra, hogy az ember soha nem tudhatja, hogy még mit tartogat számára az élet.

5 dolog, amit mindenképp csinálj meg tavasszal a kertedben! – McMenemy Márk interjú

Ha jól tudom, jótékonysági projekteket is szívesen szervezel a műsorodban. Mik voltak eddig és készültek-e valami hasonlóra?

Igen, nagyon fontosnak tartom, hogy ha már van a kezemben egy ilyen eszköz, mint a nyilvánosság, akkor azt jó ügyek segítésére is használjam!  Több óvodának és iskolának is segítettünk már szépíteni a kertjét/udvarát. Tavaly a Vöröskereszt belső udvarát varázsoltuk újjá, és több kis településen is csináltunk már közösségi térfejlesztést a helyi polgárok és önkormányzatok összefogásával. Idén pedig az Aegon biztosítóval álltunk össze, és egy pályázatot fogunk meghirdetni, iskolák, óvodák és nonprofit szervezetek számára. A kiválasztott intézmény pedig egy teljes udvarszépítést nyer majd, szóval kedves iskolák, óvodák, non profit szervezetek, érdemes lesz a következő napokban is figyelni a Facebook-oldalunkat!

Van kedvenc növényed, vagy mindenkit egyformán szeretsz?

Az az igazság, hogy nincs. A természetet, az életet szeretem, és számomra az a legérdekesebb, ahogyan az emberi kéz által a természet még szebbé tud válni. Olyan ez, mint egy minigenezis!

5 dolog, amit mindenképp csinálj meg tavasszal a kertedben! – McMenemy Márk interjú

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top