Otthon

Mosási trükkök kezdőknek és haladóknak

Sütőpor, kukoricaliszt és illóolaj: értelmezd újra a használatukat! Íme, néhány hasznos tipp a tiszta és illatos ruhákért!

 

Légy kreatív és gondold újra a háztartásodban fellelhető szereket! Lássuk, mit mire érdemes használnod!

Illóolaj

Ha a természetes megoldások híve vagy, akkor az illóolajok neked valók! Válaszd ki a számodra tetsző illatot és pár cseppet csepegtess 1 dl vízbe, majd öntsd a mosógép öblítőt adagoló rekeszébe! Vigyázz, ne ess túlzásba, ugyanis az illóolajok erős koncentrátumok!

Ecet

A szinte univerzális ecet nemcsak a fürdő tisztítására, hanem a ruháid fehérítésére is kitűnő. Tégy egy lavórba 1-2 dl ecetet, majd áztasd be a ruháidat pár órára, és mosd ki a szokásos módon! Az ecet a színes ruháidon is segíthet, ha a túl sok mosópor fehér foltot hagyott rajtuk: indíts el egy gyors, ecetes programot és a folt a múlté! De ecetet akkor is használhatsz, ha egy ruha engedi a színét: áztasd ecetes vízben, majd ezt követően mosd ki! Ha a mosásokhoz rendszeresen használsz ecetet, a ruhák szöszösödését is enyhítheted!

Mosási trükkök kezdőknek és haladóknak – Így lesz tisztább és illatosabb a ruha

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna régóta ismert fehérítő tulajdonságáról, így a valaha fehér, de mára elszürkült ruháidat is felfrissítheted ezzel a porral. Az izzadságfoltokat is halványítja, ha szódabikarbónás-vizes masszát teszel az érintett részre és állni hagyod!

Kukoricaliszt

Ha makacs zsíros foltokkal van dolgod, irány a konyha, és a nedves ruhára szórj kukoricalisztet, majd hagyd állni fél napig! Ezt követően öblítsd ki hideg vízben a ruhát, tedd a mosógépbe és indítsd el a szokásos programot!

Sütőpor

A szódabikarbónához hasonlóan a zsíros foltokra remek megoldás lehet a sütőporos-vizes massza is, amelyet hagyj állni a folton egy éjszakán át, majd most ki! De használhatod a fehér ruhák elszürkülését megelőző szerként is: mosáskor adagolj egy kevés sütőport a mosóporhoz, így nagyobb az esélye annak, hogy a fehér ruháid nem szürkülnek be.

Ruhaparfüm

A boltokban már kapható olyan apró gyöngyökből álló ruha parfüm, amelyet a dobba kell szórnod, és ruháid még napok múlva is illatozni fognak! Ha ezt a megoldást választod, először csak egy kis adag ruhán próbáld ki, és teszteld, nem vált-e ki allergiás reakciót a bőrödön!

Még több tipp és cikk mosás témában az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top