Otthon

Ettől paráznak most a kerttulajdonosok

Viszonylag új kártevőfaj csap le a kertek bokraira, és sajnos nagy károkat okoz. A szakemberek azt kérik a kerttulajdonosoktól, hogy jelentsék, ha Selyemfényű puszpángmolyt találnak a kertjükben.

A Selyemfényű puszpángmoly a puszpáng fajok egyik fő ellensége. A sövénynek is gyakran ültetett növény kártevői háromszor rajzanak évente. Először június elején kell rájuk számítani, aztán július végén-augusztus elején, majd pedig szeptember végén .A nőstények csomókban rakják a petéiket a levelek fonákára. A kikelő hernyók a levelek hátoldalán rejtőzködve élnek.Először csak a levelek egyik oldaláról rágják le a szöveteket, végül csak a szárak és a levélnyelek maradnak.

A fejlett hernyók bebábozódáshoz készülve leveleket gyűjtenek maguk köré, a bábozódás után ebből kelnek majd ki a lepkék.

A kártevő Magyarországon először 2011-ben jelent meg Sopron környékén, de már Debrecen és szeged környékéről is sok helyről jelentették az előfordulását. Mivel Magyarországon új fajról van szó, fontos az elterjedésének megismerése, ezért a szakemberek azt kérik, hogy ha ilyet találunk a kertünkben, jelentsük be a Selyemfényű puszpángmolyt a Nyugat-magyarországi Egyetem honlapján.

forrás: Wikipedia/Sarah Ewart
forrás: Wikipedia/By st-SaHiB

A moly elleni védekezést már kora tavasszal el kell kezdeni. Azokat az ágakat, amiken tanyát vertek le kell vágni és meg kell semmisíteni – írja a hobbikert.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top