Otthon

Aki körül sok a növény, tovább él

Mindegy, hogy fa, bokor vagy rét, csak minél több zöld vegyen minket körül.

A több mint 100 ezer nő bevonásával végzett friss amerikai kutatás szerint egyértelmű összefüggés áll fenn a lakókörnyezet körül élő vegetáció és a várható élettartam között.

Aki körül sok a növény, tovább él
“A brit uralkodó 90. születésnapja alkalmából ma az NLCafén II. Erzsébet-napot tartunk. A királynő fotóival illusztráljuk cikkeink többségét, így tisztelgünk II. Erzsébet előtt.”
 

A kutatás alanyai a világ egyik legnagyobb jelenleg is folyó, igen sokrétű kutatása, a Nurses Health Study résztvevői voltak. Lakcímük alapján a kutatók műholdas felvételeken állapították meg a lakókörnyezetük vegetációjának sűrűségét.

A 2000 és 2008 között folyt megfigyelés alatt a résztvevők közül több mint 8000-en haltak meg. Különböző betegségekre lebontva is alacsonyabb volt a halálozás a sűrűbb vegetációjú helyeken, de az összhalálozás kockázata is kisebb volt mintegy 12%-kal a legsivárabb helyen élők kockázatánál.

Több zöld, hosszabb élet
Több zöld, hosszabb élet

A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a vegetáció többféle módon is jótékonyan hat az egészségünkre. Megnyugtató hatással van, csökkenti a stresszt, tisztítja a levegőt, de lehetőséget nyújt a mozgásra és a társasági életre is. A növényzetben leggazdagabb helyeken élő résztvevők jellemzően aktívabb társasági életet éltek, szorosabbak voltak a szociális kapcsolataik. A kutatók szerint ez a növényzetnek az egészségre gyakorolt legfontosabb jótékony hatása.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top