Otthon

Mutasd a mosógéped, megmondom, ki vagy!

Persze hogy túloztunk. Az azonban biztos, hogy egy jól megválasztott, egyedi igényekre szabott típus sokat elárul tulajdonosa életviteléről. Amikor mosógépet vásárolsz (jó esetben), úgy egy évtizedre elkötelezed magad. Már csak ezért sem mindegy hát, hogy milyet és milyen célra veszel. Cikkünkből megtudhatod, milyen szempontokat érdemes figyelembe venned, ha beruháznál egy új mosógépre.

 

 

Dédanyánk, sőt sokunknak még a nagymamája is milyen hálás lett volna egy egyszerű tárcsás mosógépért! A legnehezebb házimunkák közé tartozott egykor a mosás, és mikor megjelentek az első gépek, nos az igazi forradalom és órási megkönnyebbülés volt. Ma már hajlamosak vagyunk meg is feledkezni arról, mekkora segítséget jelentenek ezek a berendezések, és a legfőbb gondunk, hogy a nagy választékból melyiket vigyük haza. Igaz, ez sem kis gond: jól választani ugyanis tudni kell. Mutatjuk, mi hogyan vennénk mosógépet.

Mutasd a mosógéped, megmondom, ki vagy!

Energiaosztály

Mivel a mosógépet nem cseréljük túl gyakran, ajánlatos minél takarékosabbat vásárolni. Így a víz- és az áramfogyasztáson is rengeteget spórolhatsz. Kicsit drágább a vételára, de hosszú távon mindenképp megtérül a befektetés.

Zajszint

Nagyon fontos szempont lehet, ha nem rendelkezel mosókonyhával, vagy kis méretű garzonban, panelben laksz. Nagyon jól jön akkor is, ha kissé házsártosak a szomszédaid, és nem jól tolerálják a kései időpontokban történő mosógéphasználatot, vagy ha épp a te hálószobád van nagyon közel a mosószekcióhoz.

Elöltöltős vagy felültöltős?

Ebben a kérdésben nem árt több tényezőt is figyelembe venned:

Méret

A felültöltős gépek mindig is kisméretűek voltak, valahogy úgy lehet beilleszteni a fürdőszobába, mint egy szekrényt. Ma már az elöltöltős típusból is létezik kisebb, “felezett” verzió, tehát mondhatnánk, hogy ez nem szempont többé – ám ez nem teljesen igaz. Mindenképp vedd figyelembe a fürdőszobád adottságait, mert míg az előbbinek a szélessége kicsi, ám a mélysége viszonylag nagy, addig a felezett elöltöltős verziók esetében szinte teljes egészében maradt a régi, jól megszokott szélesség, a mélység viszont jelentősen lecsökkent.

Mutasd a mosógéped, megmondom, ki vagy!

Töltetmennyiség

Míg a felültöltősök maximum 5-7 kg ruha befogadására képesek, addig az elöltöltősök akár 10 kg ruhát is képesek egyszerre kimosni. Nem árt azonban jól megfontolnod, hogy valóban szükséged van-e ennyire nagy kapacitású gépre. Féltöltettel mosni ugyanis nem túl energiatakarékos. Felező programmal vagy a beépített súlyautomatika segítségével persze spórolhatsz a vízmennyiségen, de semmiképp sem annyira előnyös, mint a teli dobbal történő mosás. Kis számú családtag vagy ritkásabban előforduló színárnyalatok esetén pedig elég sokáig eltarthat, mire összejön annyi, hogy megtöltsd vele az üstméretű dobot. Amennyiben sokan éltek egy háztartásban, vagy az ízlésetek néhány kedvelt szín és anyagtípus között oszlik meg (ami elég gyakori), akkor a hatalmas kapacitású elöltöltős gépeket mintha csak nektek találták volna ki!

Feledékenységfaktor

Akad, akit ez teljes mértékben hidegen hagy, míg másoknak napi szintű probléma. Ha te is azok közé tartozol, akik közvetlenül a program elindítása után eszmélnek rá, hogy a kimosandó zokni egyik fele még békésen szendereg a szennyesláda alján vagy esetleg gyermeked levetett nadrágjának alsó traktusában, akkor jobban jársz egy felültöltős mosógéppel. Azt ugyanis még akkor is könnyen felnyithatod, hogy kiegészítsd az adagot egy-két kósza darabbal, amikor a gép már felmelegítette és beleengedte a dobba a mosószeres vizet.

Gyermek a családban

Az elöltöltős akár veszélyes is lehet, mert a gyerekek belebújhatnak, egymásra zárhatják az ajtót, nyomkodják a rajta található gombokat.Többségük ugyan már gyerekzárral ellátott, ám ez mégis külön figyelmet, körültekintést igényel és némi kockázatot jelent. A felültöltős gépek kis korban “elérhetetlenek” egy gyermek számára. Mire feléri, addigra elég nagy ahhoz, hogy magától is tudja: a mosógépet jobb kihagyni a játékból.

A mosás mint élmény

Meglehetősen szubjektív tényező. Míg az emberek többségének a mosógép egy funkcionális eszköz, amelybe beleteszi a ruhát, hogy aztán bizonyos idő elteltével majd tisztán kivegye, addig akad olyan, aki kimondottan szereti a benne pörgő, forgó, tisztuló ruha látványát. Ha az utóbbi csoportba tartozol, akkor hozzád egyértelműen az elöltöltős mosógép passzol! 

Még több tipp és cikk mosás témában az NLCafén:

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top