Otthon

Hogyan válasszunk kerti bútort?

Ha nagyobb kerted vagy csak egy pici teraszod, erkélyed van, akkor sem úszod meg a kertibútor-vásárlást. A választék széles, nehéz megtalálni a legmegfelelőbbet. Összegyűjtöttük a legnépszerűbb bútorok előnyeit és hátrányait, hogy könnyebb legyen a döntés.

Szeretnéd lecserélni a kerti bútorod, de tanácstalan vagy, hogy milyet válassz? Fából vagy a fémből készült kerti bútor áll közelebb a szívedhez, vagy megelégednél egy műanyag változattal is? Végigvettük a kerti bútorok előnyeit-hátrányait, hogy megkönnyítsük a döntésed!

1. Fa kerti bútorok

A kertbe az egyik legesztétikusabb választás 2016-ban is a fa kerti bútor, ami többféle fajtából készülhet: tölgyből, fenyőből és akácból, de választhatsz a trópusokról származó fából készült kerti bútorok közül is. 

Megnézem
Összes kép (1)

TIPP: Ahhoz, hogy a fa kerti bútorok sokáig szolgálják kényelmed, évenkénti olajos átkenésre és rendszeres karbantartásra van szükségük.

2. Fém kerti bútorok

A fém kerti bútorok közül a legelterjedtebbek közé tartoznak az alumíniumból készültek. Itt a lehetőségek tárháza rendkívül széles: létezik fémrácsos, műanyaggal, fával és vászonnal kevert változat is. A fémbútorok nagy előnye, hogy időjárásállóak és nem igényelnek különösebb ápolást, könnyűek, kényelmesek, stabilak.

Megnézem
Összes kép (1)

TIPP: Védelmük érdekében egész évben tartsd  bútoraidat száraz helyen. A krómozott felületről nedves ruhával távolítsd el a koszt, majd rögtön utána puha ronggyal töröld szárazra! 

3. Rattan kerti bútorok

Ha nem szeretnél saját kezűleg kerti bútort készíteni, akkor a rattan bútorok is megteszik, hiszen 100 százalékban UV, időjárás- és foltellenállóak, könnyen tisztíthatóak, és gyönyörű, elegáns, mediterrán megjelenést biztosítanak. A rattan kerti bútorok előnye, hogy rozsdamentes alumíniumvázzal készülnek, korrózióállóak, könnyűek, így könnyen mozgathatóak is.

Megnézem
Összes kép (1)

TIPP: Ne feledkezz meg a kiegészítőkről sem! Egy jól megválasztott párnagarnitúra tovább emeli kerti bútorod fényét!

4. Műanyag kerti bútorok

Népszerűek a műanyag kerti bútorok, nem csoda, rendkívül gazdaságosak és könnyedén karbantarthatók. Számos mutatós formájút és színűt vehetsz ma már belőlük, akár faszék-imitációkat is, de remekül mutat a rattan hatású kerti bútor is. Azon felül, hogy pénztárcabarát bútorok, könnyű őket tárolni és az időjárás viszontagságainak is ellenállnak. 

Megnézem
Összes kép (1)

TIPP: A műanyag kerti bútor, bár rendkívül könnyed, ha színeset választasz, vigyázz, hogy ne legyen túl sokat a napon, mert kifakul.

Kertibútor-választási kisokos

Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket, mielőtt választanál:

  • Olyan kerti bútort keresel, amelyik könnyen elővehető és eltehető, vagy olyat, amelyik szinte egész évben kint hagyható a szabadban?
  • Ha inkább az utóbbira voksolsz, akkor érdemes a műanyagból készült garnitúrák között nézelődnöd, ezek ugyanis a legstrapabíróbbak, így bátran kint hagyhatók anélkül, hogy bármi bajuk esne. Mindemellett a tisztításuk is könnyűszerrel elvégezhető, és amiatt sem kell aggódni, hogy berozsdásodnának vagy elkorhadnának.
  • A kerti bútor kiválasztásánál mindig tartsd szem előtt, milyen gyakran használod majd őket, hogyan fér el a kerthez tartozó teraszon, udvaron vagy az erkélyen?

A kerti bútorok előnyei és hátrányai:

  • A fabútorok nemcsak szépek, természetes megjelenésűek, külső bevonatuk taszítja a vizet. A méretükkel azonban lehetnek gondjaid, mert általában nagy bútorokról van szó és mozgatni is nehezebb őket. 
  • A fémbútorok többségét érdemes befesteni, mert a rozsdásodás ellen így sokkal jobban védve lesznek. Hátrányuk, hogy nem túl kényelmesek, vázuk hideg, ha nem béleled ki őket párnákkal.
  • Nagyon népszerűek az úgynevezett bisztrószékek és asztalok is, üveglapos asztallal és rattan ülőrésszel a fémvázon. Léteznek összecsukható fémszékek is, amelyeket könnyedén lehet hozni-vinni, kis teraszra például tökéletes megoldást adnak. 
  • Régimódi, kissé rusztikus megjelenésükkel hódítanak a gyönyörű, antik fémbútorok, ám nagy hátrányuk, hogy drágák, és nehéz megtalálni közöttük az igazán megfelelőt.

(Fotók: pinterest)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top