Otthon

“Az unatkozás fogalmát nem ismerem” – ma 97 éves Bálint gazda

5 hasznos tanácsával köszöntjük születésnapján a ma 97 éves Bálint gazdát.

1. Nem igaz az a régi mondás, hogy minél jobban verik a diófát, jövőre annál többet fog teremni. Nem! A durva ütésekkel letördeljük a jövő évi termőrügyeket viselő hajtásokat, és olyan sebeket ejtünk a fákon, amelyek sokára, és csak sok tartalék tápanyag felhasználásával gyógyulnak be.

2. A fűszernövények hajtásai és levelei a legtöbb értékes vegyületet, íz-, illat- és zamatanyagot a virágzásuk idején tartalmazzák, tehát most kell a téli készletet betakarítani! Erre a legalkalmasabb napszak a kora délután.

Ezt is olvasd! Bálint gazda: Csipogó csoda vagy macskavacsora? Így etesd a madarakat!

3. A parlagfüvet kikelése után, azaz májustól kezdve kell irtani a terület kapálásával, kaszálásával és gyomlálásával. A virágzása augusztus elején kezdődik: ekkor a levegőbe kerülő milliárdnyi pollenszemcse okozza az érzékeny emberek allergiás megbetegedését.
A növényt folyamatosan kell kaszálni: a földben maradt tövek ugyan ismét kihajtanak, de legyengülnek, tehát a többszöri kaszálás megakadályozza a pollenképződést és a magérlelést is, ami viszont a következő évi állományát gyéríti.

4. A Jakab-napi (július 25.) időből jósoltak a téli időjárásra is. Általában a július végi viharos időt összekapcsolták a szentekkel: ha dörög az ég, “Illés szekere zörög”, ha több napon át tart a zivatar: “Illés meg Jakab Annát kergeti”. Székesfehérvári megfigyelés szerint Jakab-napon “virágzik a hó”, vagyis a viharfelhőkből sok téli hóra következtetnek. A tápéiak a szélirányból jósolnak: az északi szél hideg, a déli enyhe telet jelent.

Olvasd el ezt is! – Ennyire aranyos képet Bálint gazdáról még nem láttál

5. A friss bazsalikomot vágjuk apróra, majd keverjük össze olívaolajjal és így fagyasszuk le jégkockatartóban, így a színét és a zamatát is megőrzi.

Olvasd el ezt is! Bálint gazda: Nem ismerem az unatkozás fogalmát

Bálint György

Bálint György kertészmérnök 1919-ben született Gyöngyösön, középbirtokos családban.
• 1949-ben mezőgazdasági mérnöki diplomát szerzett.
• Dolgozott a Földművelésügyi Minisztériumban, a Kertészeti Kutatóintézetben, majd a termelésben, agronómusként. 1967–81 között a Kertészet és Szőlészet főszerkesztője.
• Ezt követően 2009-ig a Magyar Televízió Ablak című magazinjának Bálint gazdájaként ismerte meg az ország.
• 1994–98 között SZDSZ-es országgyűlési képviselő.
• Hosszú évekig írta “húgának” címzett leveleit a Nők Lapja kertrovatába.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top