Otthon

11 életmentő tanács, hogy ne kapj agybajt a költözéstől

Ez a cikk nem arról fog szólni, hogyan lehet a költözésből élvezetes kaland, hogyan kell a jó oldalára fókuszálni, illetve az utána következő új életnek örülni. Csak ahhoz adunk néhány tippet, hogy minél kevesebb anyagi és idegi veszteséggel túléld a vészterhes napo(ka)t.

Ne szépítsünk: költözni szívás. Szerény személyemnek három hónapon belül kétszer is kijutott ebből a csodálatos életeseményből hála a magyar építőipar nagyvonalú határidő-kezelési gyakorlatának. A minap azon méláztam, hogy ha lehetne utazni az időben, és valami rossz tündér visszarepítene a költözés előtti napokba, szerintem én belehalnék. Az tuti, hogy most jó pár évig hallani sem akarok dobozolásról, viszont ha már egy csomó tapasztalattal gazdagodtam a témában, úgy gondoltam, közkinccsé teszem azokat. Hidd el, ha csak egy olyan van köztük, amire magadtól nem gondolnál, már jól jártál!

11 életmentő tanács, hogy ne kapj agybajt a költözéstől

1. Gondolkodj előre keress idejében költöztetőt

Már egy-két hónappal a költözés előtt kérd a kollégáidat, barátaidat, hogy ajánljanak megbízható költöztetőket. Ha már van pár jelölted, gondold át, mennyi cuccod van, és mi jobb neked: ha napidíjat kérnek vagy ha óradíjért dolgoznak a munkások. Fontos: a körülményeket idejében jelezd a költöztetőknek például azt, hogy mennyi holmid van, az sem árt, ha lefotózod a nagyját, és elküldöd nekik a képeket. Fontos információ, hogy tudnak-e a ház előtt parkolni, illetve még egy: hányadikra kell vinni a bútorokat, és van-e lift. Ha esetleg úgy vagy, ahogy mi, és több helyszínes a költözés, azt se titkold, mert van, aki nem vállalja el az ilyen munkát, és nem lenne jó, ha a nagy napon kellemetlen helyzetbe kerülnél.

2. A Facebook jó barátod

Ne légy szégyenlős, ha kell, kérj segítséget Facebookon az ismerősöktől. Ha nincs költöztetőd vagy csak jól jönne pár segítő kéz, írd ki. Kincset érő tippek hullhatnak az öledbe.

11 életmentő tanács, hogy ne kapj agybajt a költözéstől

3. Eszedbe ne jusson dobozokat venni!

A kartondobozt aranyárban adják a lakberendezési és barkácsáruházak, egy kiadós költözésnél a gatyádat elköltheted erre a célra, ha nem vagy elég előrelátó. Hidd el, sokkal jobban jársz, ha ebben az ügyben is segítségül hívod jó öreg Facebook barátodat, vagy megkéred a takarítókat a munkahelyeden, hogy gyűjtsenek neked pár kartont. De az is jó megoldás, ha a sarki zöldségestől kérsz. A lényeg: a költözés alapból is baromi költséges dolog, ne dobj ki pénzt olyasmire, amihez ingyen is hozzájuthatsz.

Bőröndök, dobozok, szennyestartó - költözéskor igazi kincsek
Bőröndök, dobozok, szennyestartó költözéskor igazi kincsek

4. Nem is sejted, mennyi hasznos holmid van

Egy csomó olyan dolog, amit kósza hétköznapokon csak ide-oda tologatsz, vagy jó, ha évente egyszer használsz, most jó szolgálatot tehet. Én például megrögzött cipősdobozgyűjtő vagyok a sok apróság elpakolásához ez most tök jól jött. De van egy csomó strandtáskám, ajándékba kapott sporttáskák, hátizsákok, mégnemvoltszívemkidobni, deutaznimárnemvinném bőröndöm is. Ezeknek óriási hasznát vettem most.

5. A buborékfólia nagy királyság

Na, erre viszont örülök, hogy nem sajnáltuk a pénzt – ahogy ragasztószalagra sem. Egyedül a buborékfóliának köszönhetjük ugyanis, hogy gyakorlatilag pohárveszteség nélkül megúsztuk az egész hurcolkodást, pedig azt gondoltam, ezen a fronton szenvedjük el a legnagyobb kárt. A buborékfólia szuper találmány, szerezz belőle jó sokat.

11 életmentő tanács, hogy ne kapj agybajt a költözéstől

6. Csinálj túlélőkészletet!

Ezt a tippet nekem is más adta, és a leghasznosabb tanács volt, amit kaphattam. Szóval végy egy méretes dobozt/táskát/bőröndöt, amibe bepakolod a legszükségesebbeket, amire tuti, hogy 24-48 órán belül szükséged lesz. Én ezt kábé úgy fogtam föl, mint utazáskor a kézipoggyászt – abba is úgy szoktam pakolni, hogy ha a bőröndöm elkeveredik, akkor is ellegyek a benne lévő holmival egy-két napig. Tehát a túlélőcsomagodban legyen

  • egy váltás ruha,
  • telefon,
  • telefontöltő,
  • tisztálkodószer,
  • törölköző,
  • egy kis kaja,
  • ásványvíz,
  • és azok a dolgok, amik költözéskor felbecsülhetetlen értékűek: ragasztószalag, filctoll, papírtörlő, kötözőzsinór, olló, sniccer (a.k.a tapétavágó kés), szemeteszsák, tisztítószer. 
11 életmentő tanács, hogy ne kapj agybajt a költözéstől

Persze lehetnek ettől eltérő speciális igények is nálunk az asztmagyógyszer és a macskakaja volt ilyen , de a lényeg: a legfontosabb dolgok legyenek egy helyen, hogy legalább ezeket ne kelljen majd keresgélned, minden mást úgyis fogsz éppen eleget.

7. Számozz, dokumentálj!

Minden doboznak legyen egy sorszáma, és címszavakban írd rá, mi van benne. Haladók vezethetnek excel-táblát, amiben részletesen dokumentálják, hányas számú doboz pontosan mit tartalmaz. Mi ennyire azért nem voltunk alaposak, de van olyan pár a családban, akik alkalmazták ezt a módszert, és nagyon elégedettek voltak vele.

8. Fotózz!

Lehetsz bármilyen precíz és alapos, óhatatlanul lesznek majd olyan dolgok, amiknek a lelőhelyére sehogy sem tudsz majd visszaemlékezni. Ilyenkor jöhet jól, ha a költözés projekt egyes stációit fotókon is megörökíted. Plusz amikor évek múltán felidézitek, hogy milyen is volt az a csöppnyi lakás, ahol évekig nyomorogtatok, és képtelenségnek tűnik, hogy ennyi cuccal ott is elfértetek, és még a két macska is, uram anyám… Szóval nosztalgiázáshoz is kiváló alapanyagot gyűjthetsz így.

11 életmentő tanács, hogy ne kapj agybajt a költözéstől
A macska mindenhol ott van. A költözés neki örömmámor.

9. Használj színkódot!

Ennek például akkor van nagy jelentősége, amikor olyan kiváló helyzetben vagy, mint mi jelesül, hogy a költözés legalább három helyszínes. Az egyik helyszínre szánt dobozokra piros, a másikra kék filccel írtunk. Ezt a költöztetők is hálásan köszönték egyébként, mert jelentősen megkönnyítette számukra a teherautón a logisztikázást. De ha gondolod, úgy is alkalmazhatod a módszert, hogy az egyes családtagok kapnak egy-egy színt, és így kicsomagoláskor rögtön látszani fog, melyik dobozban kinek a cuccai lapulnak.

10. Pakold a tányérokat élére állítva

Magamtól ez biztosan nem jutott volna eszembe, igaz, fizika órán sosem voltam a legfényesebben ragyogó csillag. Szóval mivel tányérunk sem tört el egyetlen darab sem, ezért igazolva látom azt az állítást, hogy ha nem lapjával, hanem élével csomagolod a tányérokat – buborékfóliába, konyharuhába vagy törölközőbe tekerve -, akkor nagyobb eséllyel élik túl a lakóhelyváltást.

11. Az értékeket te transzportáld

És végül egy nagyon fontos dolog, amihez ragaszkodj: a számítógépet, tévét, monitort, ékszereket, a családi örökségként rád maradt kínai vázát te magad szállítsd át az új helyre. Így sok fölösleges idegeskedéstől, konfliktustól megkímélheted magadat és a költöztetőket. És azt persze mondanom sem kell, a műszaki cikkek esetében kiemelten fontos a gondos csomagolás…

11 életmentő tanács, hogy ne kapj agybajt a költözéstől

 

Olvass még költözés témában, itt az NlCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top